Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Colaborare între Romgaz şi Gazprom

200905-12416.jpeg

Colaborare între Romgaz şi Gazprom

Romgaz şi Gazprom vor forma o societate mixtă pentru construcţia, în
România, a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor şi a unor
termocentrale. Iată ce a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu,
marţi, 26 mai, la un forum economic româno-rus, organizat la Bucureşti.

Romgaz şi Gazprom vor forma o societate mixtă pentru construcţia, în România, a mai multor depozite de înmagazinare a gazelor şi a unor termocentrale. Iată ce a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, marţi, 26 mai, la un forum economic româno-rus, organizat la Bucureşti.

"În urma discuţiilor de la Moscova am stabilit ca oportunităţile pe care le vom identifica să constituie suportul unui memorandum pe care să-l semnăm cu Rusia. Parteneriatul Gazprom - Romgaz are un prim element concret, realizarea unei firme mixte, pentru constucţia unor depozite de gaze şi perspectiva producţiei de electricitate", precizează Adriean Videanu.

Dezvoltarea relaţiilor economice cu Rusia este o prioritate pentru autorităţile de la Bucureşti. România este un factor de stabilitate energetică în această zonă a Europei, lucru dovedit în timpul crizei gazelor din luna inuarie, mai spune Videanu.

"Sper să stimulăm interesul investitorilor strategici pentru a beneficia de potenţialul României. România are un mare potenţial pe zona energiilor regenerabile, fie că vorbim de energia hidroelectrică. În perioada următoare vom demara investiţii în hidrocentrale, cu investitori din Uniunea Europeană şi Rusia. Avem cereri de 18 mii MW de la privaţi, pentru a valorifica potenţialul energiilor regenerabile", completează ministrul Economiei.

"Pe lângă energie, România are potenţial încă insuficient dezvoltat în agricultură, industria chimică şi siderurgie. Sper că România poate să reprezinte un cap de pod al relaţiilor UE - Rusia", mai spune Adriean Videanu. (CR - 26 mai 2009;13.40h)