Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană: Programul de asistenţă pentru România, pe drumul cel bun

comisia-europeana-apreciaza-programul-asistenta-financiara-romania-este-drumul-cel-bun.jpg

Comisia Europeană apreciază că programul de asistenţă financiară pentru România este pe drumul cel bun

Programul de asistenţă financiară pentru România este pe drumul cel bun, arată un raport de evaluare publicat de Comisia Europeană. Studiul precizează că autorităţile române au înregistrat progrese reale privind punerea în aplicare a politicilor programului, în ciuda condiţiilor externe dificile.

Raportul, elaborat în urma revizuirii periodice a programului comun de asistenţă financiară UE-FMI pentru România, arată că, în viitor, politicile macroeconomice prudente şi reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performanţe economice notabile şi pentru consolidarea încrederii pieţelor. Realizatorii raportului estimează că pentru 2011 se preconizează o creştere a PIB-ului real de aproximativ 1,5-2%, depăşind previziunile anterioare. Iar pentru anul viitor se prevede o creştere lentă de 1,75-2,25%. Raportul mai estimează şi că deficitul de cont curent va rămâne sub 5% din PIB în 2012.

În ciuda tensiunilor existente pe piaţa financiară mondială şi a degradării calităţii activelor interne, sectorul bancar a fost rezistent din punctul de vedere al capitalizării acestuia, care a rămas la un nivel corespunzător (13,4%). Raportul face aprecieri la adresa autorităţilor române despre care spune că pun în aplicare reformele structurale în special în sectorul energetic şi în cel al transporturilor, precum şi pentru restructurarea companiilor deţinute de stat.

Tot legat de reformele structurale, raportul menţionează că planurile de restructurare a circa 150 de întreprinderi cu capital de stat au fost definitivate, iar primele măsuri au fost puse în aplicare. În plus s-au înregistrat unele progrese în pregătirea pentru vânzarea pachetului de acţiuni majoritar şi minoritar în întreprinderile cu capital de stat selectate şi în profesionalizarea managementului.

E remarcat faptul că rata absorbţiei fondurilor europene continuă să rămână una redusă. În această toamnă, pentru a ameliora situaţia absorbţiei fondurilor europene, România a desemnat special un ministru pentru coordonarea fondurilor europene. Ameliorările aduse la nivelul procedurilor de către partea română şi măsurile de creştere a co-finanţării până la 95% pentru ţările ce beneficiază de astfel de programe de asistenţă ar trebui să amelioreze absorbţia fondurilor.

Sa mai spunem şi că un raport Moody's arată că absorbţia fondurilor europene poate susţine ratingul României, ameninţat de criza zonei euro.

Moody's atribuie României ratingul "Baa3" pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală şi în valută, cu perspectivă stabilă.

Andreea Pietroşel, Magazin European: Programul de asistenţă pentru România, pe drumul cel bun