Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Companiile petroliere ameninţă statul

benzina-pompa.jpg

Statul a început să-i controleze pe producătorii de petrol, după scumpirea benzinei.

Companiile petroliere, vizate de controale la cererea expresă a premierului contraatacă : nu suntem instituţii de binefacere şi dacă nu vom face profit, putem să plecăm din România. Iată mesajul transmis autorităţilor de unul dintre jucători, LukOil.

Supuse unui control al Consiliului Concurenţei, dar şi controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, companiile petroliere spun că nu se tem, pentru că nu ar avea ce să-şi reproşeze.

Suspectate că ar majora sistematic preţul la benzină, pentru a-şi umple buzunarele, aceleaşi companii avertizează că nu mai au de multă vreme nici un profit, dimpotrivă. LukOil spune că ar fi încheiat anul trecut cu pierderi de aproximativ 55 de milioane de euro.

Acţionarii vor însă profit şi s-ar putea gândi să renunţe la anumite părţi din afacere. Prima vizată de o eventuală închidere ar putea fi rafinăria Petrotel Ploieşti, care a înregistrat pierderi de cinci sute de milioane de dolari în ultimii zece ani, dintre care 55 de milioane, anul trecut, a anunţat la postul de televiziune The Monney Channel un oficial LukOil.

"Dacă se continuă în ritmul ăsta, s-ar putea să se închidă. Cel puţin eu, dac-aş fi acţionarul majoritar m-aş gândi şi la varianta asta, din moment ce situaţia nu se ameliorează", a adăugat sursa citată.

În fine, LukOil înregistrează pierderi şi în reţeaua sa de benzinării, în total 310. Chiar dacă acestea au avut pierderi de 22 de milioane de dolari anul trecut, ruşii de la LukOil, proprietari din 2000 nu se gândesc să vândă şi această afacere, în speranţa că se va dezvolta pe viitor.