Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comunismul, între Eugenia şi cartela de pâine

200812-8863.jpg

Comunismul, între Eugenia şi cartela de pâine

Cartela de pâine, coada la lapte de la ora cinci dimineaţa sau sinistra
pungă de carne de pui, în realitate plină cu capete şi gheare. Acestea
sunt doar câteva simboluri ale vieţii de zi cu zi în regimul comunist.
Mulţi şi le amintesc cu nostalgie, pentru că ele au marcat copilăria
sau tinereţea multor români.

Cartela de pâine, coada la lapte de la ora cinci dimineaţa sau sinistra pungă de carne de pui, în realitate plină cu capete şi gheare. Acestea sunt doar câteva simboluri ale vieţii de zi cu zi în regimul comunist. Mulţi şi le amintesc cu nostalgie, pentru că ele au marcat copilăria sau tinereţea multor români.
Istoricul Zoe Petre (audio) îşi aminteşte la RFI şi alte simboluri sinistre. "Îi auzeam pe colegii mei mai tineri amintindu-şi cu oarecare tandreţe de Eugenia. Cine nu ştie ce e Eugenia, biscuitul acela destul de puţin atrăgător, cu nişte cremă zisă de ciocolată la mijloc, nu ştie ce înseamnă comunismul. Existau sucurile pe care copiii mei le porecliseră "carioca". Erau atât de chimic făcute şi colorate, încât nu le puteai spune altfel.
Mi-aduc aminte când eram în clasele de gimnaziu şi de liceu că nu se găsea cerneală. Caietele, care erau făcute dintr-o hârtie plină de paie şi săreau câteodată sub peniţă când scriai.
Eu m-am întors de câteva ori din străinătate spre deosebire probabil faţă de alţii nu cu lucruri frumoase, ci cu detergenţi, pentru că Dero devenise un fel de nisip greu de manevrat.
Se pot aduna într-un muzeu al micilor orori cotidiene foarte multe asemenea gânduri şi amintiri", spune istoricul Zoe Petre. (CR - 22 dec. 08;13.50h)