Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conflictul dintre China şi Japonia se mută în plan economic

conflictul-china-japonia-se-muta-plan-economic.jpg

Continuă disputa dintre China şi Japonia pe tema insulelor Senkaku (Foto: Reuters/Tokyo Metropolitan Government/Handout).

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, începe luni un turneu în Asia, cu o vizită în Japonia, după care va ajunge şi în China, în contextul în care tensiunile dintre Beijing şi Tokyo au fost rareori atât de puternice. Acestea sunt generate de insulele Senkaku: nelocuite, dar extrem de bogate în resurse, insulele din Marea Chinei de Est, situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan sunt administrate de Japonia şi revendicate de China. Tensiunile pun în pericol şi economia japoneză.

BBC scrie că mai multe companii japoneze care au afaceri în China sunt printre primele afectate de conflictul diplomatic. Este cazul companiei Panasonic, care s-a văzut forţată să suspende activitatea la două fabrici din China, după ce muncitorii chinezi au atacat conducerea niponă. Unitatea de producţie a Panasonic din Quingdao va rămâne astfel închisă, iar mai multe operaţiuni ale companiei Panasonic vor fi suspendate, ceea ce va provoca pierderi nedorite producătorului nipon.

Acesta nu este singurul afectat: şi Canon ar fi fost nevoită să suspende activitatea în trei fabrici din China, iar un dealer al fabricantului de automobile Toyota ar fi fost de asemenea afectat în urma unui atac. "Vedem clar că afacerile japoneze în China sunt afectate de proteste", a declarat declarat pentru BBC un expert din cadrul Grupului de Cercetări de Piaţă din China. Shaun Rein a mai spus că dacă problemele vor persista, este posibil ca marii investitori niponi să părăsească China şi să caute alte ţări, unde ar fi mai bine primiţi. Aceasta mai ales în condiţiile în care China îşi pierde şi avantajul competitiv al salariilor extrem de mici, a adăugat expertul. El spune că Beijingul ar trebui să se gândească de două ori pentru că pierderea investitorilor niponi se va răsfrânge asupra creşterii economice a Chinei şi asupra relaţiilor comerciale cu Japonia.

Până acum, însă, Beijingul şi-a încordat mai mult muşchii, mizând pe faptul că şi Japonia are nevoie de China ca de aer, pentru a-şi reveni economic. Astfel, la ultimul summit APEC din Vladivostok, chinezii s-au opus unei întâlniri oficiale a premierului nipon cu preşedintele chinez Hu Jintao şi a acceptat doar o întrevedere neoficială, în urma căreia Hu Jintao a atacat dur Japonia. Jiang Zengwei, ministrul adjunct al Comerţului din China, a ameninţat şi el că "achiziţionarea" insulei Diaoyu va conduce, în mod inevitabil, la o influenţă negativă asupra relaţiilor economice şi comerciale chino-nipone.

Forbes merge şi mai departe şi avertizează că un conflict cum este cel actual dintre China şi Japonia s-ar putea transforma oricând într-un conflict militar. Acest lucru a fost admis şi de ministrul american al Apărării, care începe luni un turneu în Asia. Ajuns la Tokio, Leon Panetta a avertizat că actualele conflicte teritoriale din Asia, mai ales cel dintre China şi mai multe ţări din regiune, ar putea declanşa un război, în cazul în care guvernele respective continuă "provocările". "Sunt preocupat atunci când văd ţări angajate în diverse provocări care ar putea declanşa violenţe şi în final ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta la sosirea sa la Tokyo. "Şi acest conflict s-ar putea extinde", a mai avertizat Leon Panetta, care ar trebui să ajungă şi în China în cadrul turneului său asiatic.

Forbes scrie însă că Statele Unite nu par să aibă o poziţie confortabilă în actuala dispută teritorială dintre Japonia şi China, care vede Washingtonul nu ca pe o cheie a conflictului, ci ca pe o parte a problemei. Tot Forbes se întreabă ce succes mai poate avea diplomaţia americană şi aminteşte că secretarul de stat american, Hillary Clinton, nu s-a putut întâlni cu întreaga conducere de la Beijing, în cadrul ultimei sale vizite oficiale în China, înainte de alegerile din Statele Unite, vizită care a avut loc la începutul lunii.