Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consiliul European de la Bruxelles: Cei 27 + agenţiile de rating

cei-27-bce-agentiile-rating-foto-reuters.jpeg

Cei 27, BCE şi agenţiile de rating. Foto: Reuters

Summitul european care începe joi la Bruxelles se desfăşoară sub o presiune fără precedent exercitată de pieţele financiare. Ele se invită de altfel, prin exigenţele lor, la masa discuţiilor, motiv pentru care summitul ar putea fi codificat în felul următor: 27+S&P. Altfel spus, cei 27 plus Standard & Poor’s. Sau, şi mai bine, cei 27 plus agenţiile de rating. Pentru că niciodată Uniunea Europeană nu s-a aflat într-o astfel de situaţie, în care să-şi pună sincer întrebarea "unde se află în prezent centrul puterii politice".

Matei Vişniec:

După cum remarcă un editorialist în ziarul francez Libération, şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre ale Uniunii Europene descoperă acum că puterea pe care credeau ei că o deţin şi-a modificat natura. Pe fond de globalizare a economiei mondiale, au apărut alţi centri de putere, supra-naţionali. Într-o fază post-democratică, Uniunea Europeană asculta de noii centri de decizie care s-au impus în contextul crizei economice.

Probabil că, în urmă cu trei ani, 99% din populaţia Europei nu ştia nimic despre Standard & Poor’s, Fitch sau Moody’s. Acum, lumea descoperă cu stupoare că vechile scheme de luare a deciziei au devenit vetuste. Până nu demult, când Franţa şi Germania anunţau diverse iniţiative comune, declaraţiile lor aveau o rezonanţă europeană şi mondială.

Diktatura pieţelor financiare

Iată însă că o agenţie de rating îşi poate permite astăzi să ridiculizeze două mari democraţii europene, cele care au pus fundamentele Uniunii Europene, şi la numai două ore după o conferinţă de presă comună franco-germană la nivel înalt să anunţe că toată Zona Euro este vizată de o scădere a notei...

Sub această presiune se derulează deci summit-ul de joi, sub presiunea unei noi puteri, de natură economică, supra-naţionala, necontrolată de nimeni, fără legitimitate democratică, şi care face să tremure toată Zona Euro şi chiar toată Uniunea Europeană.

Franţa era până acum foarte sensibilă la toate propunerile care veneau din Germania şi, uneori, stânga franceză denunţa unele iniţiative ale Berlinului, vorbind de un "diktat" al nemţilor. Întreaga Europă este astăzi vizată de un alt "diktat", al pieţelor financiare, care îşi impun voinţa printr-o gravă retrogradare a puterii politice.

 
Matei Vişniec: Cei 27 şi agenţiile de rating