Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Construcţia celei de-a doua centrale nucleare debutează la toamnă

200905-12415.jpg

Construcţia celei de-a doua centrale nucleare debutează la toamnă

Construcţia centralei de energie nucleară de generaţie a treia va
începe în toamna acestui an, în Transilvania. Iată ce a spus ministrul Economiei,
Adriean Videanu, marţi, 26 mai.

Construcţia centralei de energie nucleară de generaţie a treia va începe în toamna acestui an, în Transilvania. Iată ce a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, marţi, 26 mai.

"În toamnă vom începe construcţia unei centrale de generaţie a treia, pentru că energia nucleară este cea mai curată formă de energie", declară ministrul, prezent la o dezbatere organizată de Business Standard. Demnitarul nu a spus unde se va construi viitoarea centrală nucleară. El afirma în luna aprilie că zona Mioveni îndeplineşte condiţiile pentru acest proiect.

De partea lui, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban spunea la începutul lunii mai că a doua centrală nucleară a României va fi amplasată în centrul ţării.

Pentru construcţia viitoarei centrale sunt interesate cele mai mari grupuri energetice europene. "Avem solicitări de la cele mai mari companii energetice europene, precum Enel, E.ON, CEZ, Iberdrola, RWE, GDF Suez, precum şi de la companii din Coreea de Sud. Unele companii au cerut drept condiţionalitate 35% din proiect. Le-am zis că da", preciza Tudor Şerban.

Singura centrală nucleară din România, cea de la Cernavodă, are în prezent două grupuri nucleare, cu o putere de circa 700 MW fiecare. Alte două rectoare vor fi construite până în 2015-2016, de către o companie mixtă, formată din Nuclearelectrica, în asociere cu Enel, Electrabel, CEZ, Iberdrola, RWE şi ArcelorMittal România. (CR - 26 mai 2009;12.35h)