Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultant financiar: Proiectele FMI ar putea suferi întârzieri

strauss-kann.jpg

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick şi Dominique Strauss-Kahn. Reuters

Consultantul financiar Aurelian Dochia explică la RFI efectele scandalului în care este implicat directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn. "Este o lovitură de imagine foarte grea pentru Fond" iar unele proiecte FMI ar putea suferi întârzieri.

Consultantul financiar, Aurelian Dochia, crede că efectul imediat asupra activităţii Fondului Monetar Internaţional ar putea fi resimţit chiar în zona proiectelor aflate în derulare.

"Multe dintre proiectele care sunt acum în desfăşurare s-ar putea să fie întârziate pentru că, inevitabi, o nouă conducere va avea nevoie să se familiarizeze cu dosarele, poate să aibă o perspectivă puţin diferită asupra unor operaţiuni. Deci s-ar putea să existe nişte întârzieri.

Pentru Europa cred că este destul de îngrijorătoare ideea că s-ar putea să aibo loc nişte întârzieri…Pentru România însă, lucrurile nu sunt atât de urgente… Este o lovitură de imagine foarte grea pentru Fond".

Conducerea FMI este preluată de adjunctul lui Dominique Strauss-Khan, John Lipsky iar un dosar fierbinte pe masa Fondului în reprezintă datoria Greciei. Pieţele au fost afectate de scandalul Strauss-Khan: euro s-a depreciat în raport cu dolarul, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni. Şi preţul petrolului Brent a scăzut luni cu aproape un dolar, până la 113 dolari/baril.

Fondul Monetar Internaţional a arătat, luni, într-un comunicat că Strauss-Kahn a plătit sâmbătă cazarea la Hotelul Sofitel din New York, mai precis 525 de dolari. "Din ceea ce ştiu, tariful camerei a fost de 525 de dolari şi a fost o călătorie privată a directorului general", a declarat William Murray, purtătorul de cuvânt al FMI.

Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sâmbătă la New York, fiind acuzat de agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoană, după ce o cameristă l-ar fi denunţat.

Instanţa a decis, luni, că şeful FMI rămâne în arest deşi apărarea propusese o cauţiune în valoare de un million de dolari.

Pe de altă parte, un cunoscut economist rus, Mihail Hazin, a declarat luni că directorul FMI ar putea fi o victimă a magnaţilor de pe Wall Street. Potrivit agenţiei de presă Novâi Reghion, citată de Agerpres, economistul rus a explicat că întregul scandal sexual nu ar fi decât o răzbunare în urma demersurilor lui Strauss-Kahn de a reforma întregul sistem financiar modern.

Expertul rus a amintit că şeful FMI a criticat recent utilitatea menţinerii aşa-numitului 'Consens de la Washington' - suprastructura ideologică a modelului financiar modern, care funcţionează de 30 de ani.

Economistul rus arată că respingerea publică a acestui consens reprezintă de fapt recunoaşterea faptului că sistemul financiar modern nu mai poate acţiona conform cutumelor de până acum, cu toate consecinţele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat în economie pe care sectorul financiar o redistribuie în favoarea sa.

"Sectorul financiar, în general, a fost foarte nemulţumit de această abordare şi s-a decis să lovească în renegat, care i-a pus în pericol privilegiile şi profiturile obişnuite", a afirmat Mihail Hazin, apreciind că "în tradiţia SUA, această lovitură /sexuală/ este suficientă pentru a-l obliga pe DSK să demisioneze din post, iar după scandalul legat de tentativa de viol declaraţiile făcute anterior de DSK nu vor mai avea nicio valoare".

 
Consultantul financiar Aurelian Dochia intervievat de Anca Năstase