
Economie
Contracandidat pentru Lagarde la şefia FMI
Între timp, ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, considerat favorit la ocuparea funcţiei, şi-a continuat turneul internaţional de promovare a candidaturii, declarând în Arabia Saudită că rezolvarea problemelor legate de datoriile de stat ar fi o prioritate a FMI sub conducerea sa.
Fischer, primul adjunct al directorului general al FMI în perioada 1994-2001, a fost descris de fostul secretar general al Trezoreriei Statelor Unite Robert Rubin drept un "erou necunoscut" al crizelor financiare mondiale ale anilor '90.
În cursa pentru şefia FMI se mai află şi guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, care efectuează propriul turneu internaţional în căutare de sprijin.
Pentru a-l desemna pe Fischer (67 de ani) drept succesor, FMI ar trebui să facă o excepţie de la regula că niciun candidat nu poate avea mai mult de 65 de ani, iar directorul general al Fondului nu trebuie să aibă peste 70 de ani.
FMI, atacat cibernetic
Între timp, FMI se confruntă cu probleme cauzate de atacurile hackerilor. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a fost ţinta unui atac informatic "semnificativ", scopul intruşilor fiind să instaleze un software care să ofere unei ţări "o prezenţă digitală internă" în reţeaua instituţiei financiare, transmite agenţia Reuters. Informaţiile au fost dezvăluite de un expert în securitate informatică care a lucrat la FMI şi la Banca Mondială.
Un astfel de software ar oferi atacatorului numeroase informaţii economice care nu sunt disponibile public, folosite de Fond pentru promovarea stabilităţii pieţelor valutare, pentru susţinerea unui comerţ internaţional echilibrat şi pentru furnizarea de resurse pentru rezolvarea crizelor financiare sau fiscale ale statelor membre.
FMI a intrat astfel în rândul instituţiilor şi companiilor de renume internaţional care au fost atacate informatic în ultima perioadă, precum Lockheed Martin, Sony şi Citigroup.
Purtătorul de cuvânt al FMI David Hawley a declarat sâmbătă că instituţia funcţionează normal, în pofida atacului.
"Pot confirma că investigăm un incident", a afirmat el, refuzând să dea alte informaţii sau să comenteze concluziile anunţate de fostul angajat al FMI şi BM, în prezent expert în securitate informativă pentru mai multe organizaţii.
Experţi în securitate informatică au declarat că va fi dificul pentru autorităţi să demonstreze care ţară s-a aflat în spatele atacului.