Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creştere economică sub aşteptări în SUA

crestere-economica-asteptari-sua.jpg

Creşterea economică din SUA a fost în trimestrul trei mai mică decât arătau estimările.

Supercomitetul din Congresul SUA a eşuat lamentabil în tentativa de a găsi o cale de asanare a crizei datoriilor americane. Dar asta nu e singura veste proastă din SUA: prognoza de creştere economică a fost revizuită negativ. În schimb, băncilor americane le merge mai bine ca oricând, în timp ce reprezentanţii mişcării Occupy Wall Street consideră că instituţiile financiare ameninţă visul american.

Creşterea economică a SUA pentru trimestrul al treilea a fost revizuită la 2%, de la estimarea iniţială de 2,5%, a anunţat marţi Departamentul Comerţului, însă reducerea stocurilor companiilor în contextul menţinerii unui consum puternic ar putea asigura baze solide în trimestrul al patrulea.

Datele disponibile până în prezent sugerează un avans economic de 3% în ultimele trei luni ale anului, cel mai rapid din ultimele 18 luni, potrivit Reuters. În pofida revizuirii negative, mai ample decât anticipau analiştii, creşterea economică s-a accelerat, faţă de 1,3% în trimestrul al doilea.

 

Băncile de vis

 

Profitul băncilor americane a crescut cu 50% în trimestrul al treilea, de la 23,8 miliarde de dolari anul trecut, la 35,3 miliarde de dolari. Este cel mai ridicat nivel începând din trimestrul al doilea din 2007, au anunţat autorităţile bancare din SUA.

Băncile au continuat să-şi sporească profitul, însă creşterea este susţinută de reducerea necesarului de provizioane, nu de îmbunătăţirea situaţiei economice a Statelor Unite. Agenţia americană a avertizat din nou că majorarea profiturilor trimestriale nu este sustenabilă, din cauza încetinirii avansului veniturilor.

 

"Occupy Obama"

 

Preşedintele american, Barack Obama, s-a confruntat marţi cu protestatari din cadrul mişcării Occupy Wall Street, care i-au întrerupt un discurs la un liceu din New Hampshire. Cu toate acestea, Obama i-a ascultat pe demonstranţi şi li s-a adresat direct.

"Pentru mulţi oameni care au fost la New York şi în toată ţara în mişcarea Occupy, există o frustrare legată de faptul că esenţa visului american, care înseamnă că dacă munceşti din greu şi te ţii de treabă poţi reuşi, pare să alunece", a afirmat Obama. "Nu aşa ar trebui să stea lucrurile. Nu aici. Nu în America", a mai spus el.

 
Laurenţiu Diaconu-Colintineanu, despre creşterea economică în SUA