Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creştere economică de invidiat în Republica Moldova

chisinau-arc-triumf.jpg

Creştere economică de 4,5% estimată de FMI pentru acest an în Republica Moldova.

Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere economică de 4,5% pentru Republica Moldova în 2011. Este una dintre cele mai bune prognoze, comparabilă cu cea a Turciei, care potrivit FMI va înregistra anul acesta cea mai bună creştere din regiune.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Iniţial, FMI prognoza un avans de 3,5% pentru economia Republicii Moldova, însă după creşterea neaşteptat de mare din 2010, de 6,9%, Fondul şi-a majorat prognoza pentru anul curent până la 4,5%.

Potrivit FMI, creşterea se va menţine şi în 2012, când va fi înregistrat un avans de 4,8%.

FMI mai anticipează pentru Republica Moldova o inflaţie medie anuală de 7,5% în 2011 şi de 6,3% în 2012.

Tendinţele pozitive din economia Republicii Moldova care s-au conturat în anul trecut şi care ar urma să continue şi în anii următori se datorează în special stabilizării economice a principalilor parteneri comerciali ai Chişinăului, creşterii exporturilor, în primul rând a exporturilor de produse agroalimentare, care s-au scumpit constant în ultimul timp pe pieţele regionale şi în întreaga lume, dar şi creşterii remitenţelor, adică a sumelor de bani pe care le trimit acasă moldovenii care lucrează în străinătate. Majorarea acestor sume a dus în final la o creştere constantă a consumului.

Deşi economia creşte constant, se pare că cetăţenii de rând nu vor resimţi prea curând acest lucru, mai ales din cauza scumpirii din ultimele luni a utilităţilor şi alimentelor.

Cel mai mult de la începutul anului au crescut preţurile la agentul termic şi la carburanţi.

De asemenea, s-au majorat considerabil preţurile la zahăr, fructe şi legume. Acestea s-au scumpit în medie cu 14%, în timp ce salariile au rămas nemodificate.