Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creştere economică zero pentru România

200903-10302.jpg

Creştere economică zero pentru România

Prognoza aparţine Institutului de Studii Economice Comparate de la Viena în contextul în care autorităţile române îşi pun speranţele intr-o creştere, e drept că mai redusă, dar totuşipe plus.

La Viena, Institutul de studii economice comparate afirmă, într-un raport, că ţările din Europa Centrala si de Est vor cunoaşte o creştere economică nulă, în anul în curs - fără să fie totuşi lovite de recesiune.

Cele zece ţări din regiune, membre ale Uniunii Europene, au cunoscut anul trecut o creştere economică de 4,4 la sută - dar le aşteaptă anul acesta o perioadă de stagnare, afirmă institutul vienez.

Experţii austrieci consideră că numai trei ţări vor reuşi să obţină rezultate mai bune - Slovacia, Polonia şi Republica Cehă, de la care se aşteaptă totuşi o rată a creşterii aflată undeva între 0,5 şi 2 la sută. Rata creşterii va fi în schimb zero în România, Bulgaria şi Slovenia - după un an în care a atins plus 7,8 la sută în România, 6 la sută în Bulgaria şi 4,4 la suta în Slovenia. Prognoza este mai pesimistă pentru Ungaria, Lituania, Estonia şi Letonia - cu scăderi care merg de la minus 3 la minus 8 la sută. Vor avea de suferit de pe urma crizei actuale şi ţările candidate la Uniunea Europeană - Croaţia, Macedonia şi Turcia - în jur de minus 2 la sută. Recesiunea va lovi şi mai dur Ucraina - minus 5 la sută.

În noiembrie anul trecut, acelaşi institut vienez prognoza o rată a creşterii economice de 2,7 la sută în ţările din Europa Centrala şi de Est, membre ale UE şi de 2,1 la sută în ţările candidate. (AO. 06.03.09)