Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creşterea economică din Polonia, afectată

polonia.jpg

Creşterea economică din Polonia, afectată

Creşterea economică a Poloniei a încetinit puternic în trimestrul al doilea, la 2,4%. E cel mai slab rezultat din ultimii trei ani, motivat de criza din zona euro şi scăderea cererii interne. Datele, anunţate vineri de institutul de statistică de la Varşovia, sunt raportate la perioada similară a anului trecut.

În primul trimestru, Polonia înregistra o creştere de 3,5% a PIB, iar guvernul anticipa pentru cel de-al doilea trimestru o rată de expansiune de 2,9%. Ministrul Finanţelor, Jan Vincent-Rostowski, a declarat că rezultatele sunt "evident, o dezamăgire", însă a adăugat că "există mai multe semnale care arată că nu există niciun motiv" să se aştepte la o încetinire mai accentuată în trimestrul al treilea. El spune că prognoza de creştere economică pentru acest an este de aproximativ 2,5%.

Polonia este singurul stat din Uniunea Europeană care a evitat recesiunea după criza financiară mondială din 2008-2009 şi care a rezistat la efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, deşi uniunea monetară este cea mai mare piaţă de export pentru companiile polone.

Situaţia a început însă să se deterioreze. Exporturile Poloniei către zona euro s-au redus cu 2,7% în primul semestru al acestui an, raportat la perioada corespunzătoare din 2011. Mai mult, cererea internă a scăzut cu 0,2% în trimestrul al doilea, pe măsură ce guvernul implementează măsuri de reducere a cheltuielilor publice.