Creşterea economică din primul trimestru este "subţire"

nita-constantin-ministru-imm.jpg

Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă

România a ieşit tehnic din recesiune. Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% în primul trimestru din 2011, faţă de ultimul trimestru din 2010, când s-a înregistrat de asemenea un avans de 0,1 procente. Creşterea economică din primele trei luni este "subţire", spune la RFI vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă.

Pentru ca o economie să iasă tehnic din recesiune este nevoie ca PIB-ul să crească în două trimestre consecutiv. În trimestrul patru din 2010, faţă de precedentele trei luni, PIB a înregistrat o creştere uşoară, de 0,1%, iar în primul trimestru de anul acesta, avansul economic a fost de 0,6 procente.

Pentru vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, datele nu sunt convingătoare. "Unii analişti ne spun că nu este nevoie pentru a ieşi din recesiune de numai două trimestre de creştere economică succesivă, ci este nevoie de mult mai multe lucruri, adică de o reechilibrare a indicatorilor macro-economici. Această chestiune legată de două trimestre a fost introdusă de nişte ziarişti americani şi nicidecum de nişte economişti de prestigiu, care să-şi exprime un punct de vedere legat de acest lucru", declară fostul ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii din Guvernul PDL-PSD.

"Din acest punct de vedere şi eu sunt de acord că nici pe de parte România nu a ieşit din criza economică. Faptul că avem o creştere economică de 0,5%, iar în decembrie a fost de 0,1% sau 0,2% nu reflectă o stabilitate macro-economică, nu reflectă un trend pozitiv al economiei, este o creştere foarte subţire, ca să mă exprim în termeni neacademici", conchide Constantin Niţă.

Creştere economică

Lucian Anghel, economist-şef BCR

AscultăDownload

Să nu ne grăbim să deschidem şampania, spune la RFI şi economistul-şef al BCR, care a anticipat cifra anunţată vineri de INS. Lucian Anghel declară că ieşirea tehnică din recesiune poate aduce mari avantaje, cum ar fi o creştere a investiţiilor străine. Totul cu o singură condiţie: politicienii să nu cadă în capcana măsurilor populiste într-un an prelectoral.

 
Constantin Niţă, intervievat de Cosmin Ruscior