Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza datoriilor: bursele europene, pe buza prăpastiei

criza-datoriilor-bursele-europene-buza-prapastiei.jpg

La Bursa din Frankfurt (Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach)

După ce toate Bursele asiatice au terminat ziua "pe roşu", pieţele europene au rămas foarte nervoase la jumătatea zilei de luni, 8 august, trecând când pe verde, când pe roşu. Să notăm deocamdată căderea Bursei din Paris cu 1,9%, a celei din Londra cu 1,6 procente şi a Bursei din Frankfurt cu 2,5%.

Luni dimineaţă, Bursele din Paris, Londra şi Frankfurt se aflau în creştere lejeră, înainte să se prăbuşească din nou. Cele mai mari creşteri se înregistrau la Madrid şi Milan: aproape 3%.

Intervenţia Băncii Centrale Europene asupra pieţei obligaţiunilor a permis limitarea daunelor. Luni dimineaţă, unii traderi au raportat că BCE a început să răscumpere din datoria italiană şi cea spaniolă.

Alt semn al unei anumite liniştiri a pieţelor. Degradarea ratingului SUA de către agenţia Standard&Poor's nu a avut luni dimineaţă un impact semnificativ asupra dobânzilor americane. Ceea ce lasă de înţeles că în momentul de faţă persistă un anumit nivel de încredere.

Pieţele care "trăiesc" în prezent schimburi globale foarte volatile rămân "în aer", cum s-ar spune, până la noi decizii ale liderilor principalelor economii ale planetei.