Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza favorabilă metalelor preţioase

Oare va depăşi aurul, săptămâna aceasta, pragul magic de 1.000 dolari uncia? Investitorii stau la pândă. Sunt din ce în ce mai mulţi cei care se interesează.

Oare va depăşi aurul, săptămâna aceasta, pragul magic de 1.000 dolari uncia? Investitorii stau la pândă. Sunt din ce în ce mai mulţi cei care se interesează.

Pentru prima dată din 2004, în cursul primului trimestru al acestui an, cumpărările de aur le-au depăşit în volum pe cele de bijuterii. O cotitură puternic legată de criză. Clienţii renunţă la bijuterii deoarece aurul a devenit prea scump, dar şi pentru că nu-şi mai pot permite să facă astfel de cheltuieli. Iar bijutierii suportă şi concurenţa vânzărilor persoanelor fizice nevoite să renunţe la podoabele lor pentru a face faţă dificultăţilor economice. De aceea, în timpul ultimelor trei luni, cererea de bijuterii s-a diminuat cu 30% în timp ce cererea investitorilor a crescut cu 38%. Oare se va depăşi din nou nivelul de 1.000 de dolari aşa cum s-a întâmplat în februarie 2009? Drumul pare deschis având în vedere că uncia a depăşit pragul de 960 de dolari in 22 mai 2009. Rămâne de văzut dacă piaţa va ajunge la acel prag şi dacă va putea să-l menţină.

Atracţia investitorilor pentru aur se bazează în mare parte pe teama de hiper-inflaţie. Este adevărat că recurgerea în mod masiv la îndatorirea publică pentru a salva băncile şi întreprinderile cele mai slăbite întreţine teama de reîntoarcere a unei creşteri galopante a preţurilor. Dar, pentru moment, inflaţia este mai ales un subiect de discuţie între economişti şi o incantaţie pentru promotorii ETF, instrumente financiare care permit a specula pe piaţa fizică a aurului. Dar nu este încă o realitate concretă. În umbra metalului galben, metalul gri, argintul, profită de asemenea de entuziasmul investitorilor. Preţul său a explodat de la începutul anului. Uncia valora aproape 15 dolari, în 22 mai 2009, cel mai ridicat nivel al său de nouă luni. Multă vreme purtat de dinamica aurului, argintul a suferit mult în timpul crizei din cauza vocaţiei sale industriale, şi deci are încă o marjă importantă de creştere.

Cronică de Dominique Baillard

Criza favorabilă metalelor preţioase