Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza din Grecia trezește temeri în Bulgaria

criza-grecia-trezeste-temeri-bulgaria.jpg

Criza din Grecia trezește temeri în Bulgaria.Reuters / Yiorgos Karahalis

Firma de audit Ernst&Young şi experţi bulgari au analizat efectele crizei din Grecia asupra economiei bulgare. Concluziile sunt negative: investitorii străini se retrag, băncile care aparţin în mare parte unor investitori eleni funcţionează în condiţii de stres.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Bulgaria a trecut în 1996-1997 printr-o situație foarte gravă – moneda naționala – leva, și-a pierdut 90 la sută din valoare, salariul mediu a ajuns la echivalentul a 10 dolari, 13 bănci au dat faliment, țara a trecut printr-o gravă criză politică.

Drept urmare, la recomandarea FMI-ului, Bulgaria a introdus sistemul cunoscut sub denumirea consiliu monetar. Acum datoria de stat nu reprezintă decât 15% din PIB în timp ce în Grecia ea este 120 de procente.

La o primă vedere, acum situația economică în cea mai săracă, dar totodată – stabilă din punct de vedere financiar, țară din Uniunea Europeană evoluează spre mai bine. În acest an creșterea economică va depăși 3%, după ce în primul trimestru a fost de numai 0,5, pro gnozează cunoscută companie de consultanță „Ernst & Young”. Pentru 2012 se conturează o creștere de 4,8 iar în 2013 – 5,6%.

După doi ani de continuă scădere, pentru prima dată investițiile străine au marcat o creștere, fie de numai 0,2%.

Adâncirea în continuare a crizei elene însă va putea complica din nou lucrurile - în primul rând, prin reducerea posibilităților de creditare și a exportului. Vor putea apare probleme în sectorul bancar, dominat acum în proporție de 28 la sută, de căteva bănci elene. În ciudă asigurărilor oficiale, mediile avertizează despre scurgeri de capital din filialele în Bulgaria spre băncile-mame. A fost redusă finanțarea de proiecte în Bulgaria și, prin majorarea dobânzilor, se încearcă atragerea economiilor populației.

Bulgaria ocupă primul loc după riscul de creditare care decurge din criza elenă, urmată de Serbia și România, se arată într-un studiu elaborat de banca japoneză „Nomura”.

Criza va îngreuna aderarea la zona euro. Vor avea de suferit companiile bulgare orientate spre export întrucât o mare parte din exporturile bulgărești se îndreaptă spre Grecia.

Criza a stat la baza inițiativei majorității centriste în parlamentul din Sofia privind adoptarea unor amendamente la constituție - așa numitul consiliu fiscal, prin care va fi nevoie de o majoritate de două treimi pentru modificarea taxelor care acum sunt cele mai mici în cadrul Uniunii – cea unică asupra veniturilor este de pilda numai 10 procente – cu 6 mai puțin decât în România.

Pachetul de amendamente, care poartă numele ministrului de finanțe Diankov, a primit sprijinul a 131 de deputați. Pentru adoptarea sa sunt însă necesare 180 de voturi.

La nivelul omului de rând, criza elenă a avut ca efect reducerea, cu 35 de procente, a numărului de muncitori sezonieri bulgari în Grecia. Au fost nevoit să plece și jumătate din muncitorii ilegali.

Există și elemente pozitive. Tot mai mulți greci cumpără locuințe și î-și înmatriculează automobilele în Bulgaria pentru a economisi căteva sute de euro pe an din taxe și asigurări.

Criza a avut ca efect reducerea prețurilor la serviciile turistice. În acest mod Grecia a devenit o destinație mai atractivă pentru turiștii bulgari.

 
Petio Petkov, Sofia: Criza din Grecia trezește temeri în Bulgaria