Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză de oameni calificaţi în poziţii cheie

somaj-o-tipa-se-uita-un-fel-anunt-angajari-20100524125812.jpg

Companiile caută angajaţi pricepuţi pentru posturile cheie.

În ciuda crizei, unul din trei angajatori reclamă lipsa de oameni în poziţiile-cheie din companie. Un studiu realizat de Manpower - companie de consultanţă în domeniul resurselor umane - arată că inginerii şi muncitorii calificaţi, indiferent de domeniu, dar şi reprezentanţii de vânzări continuă să fie şi anul acesta la mare căutare în România. Dumitru Pelican, fost şef al Agenţiei de Formare şi Ocupare Profesională din Bucureşti (audio), explică la RFI de ce s-a ajuns aici.

În ciuda crizei, unul din trei angajatori reclamă lipsa de oameni în poziţiile-cheie din companie. Un studiu realizat de Manpower - companie de consultanţă în domeniul resurselor umane - arată că inginerii şi muncitorii calificaţi, indiferent de domeniu, dar şi reprezentanţii de vânzări continuă să fie şi anul acesta la mare căutare în România.

36% dintre cei 750 de angajatori care au participat la studiul pe tema deficitului de talente spun că au nevoie de oameni calificaţi. Cu alte cuvinte, una din trei companii nu reuşeşte să-şi acopere necesarul de personal când vine vorba de aceste poziţii.

Dincolo de ingineri şi muncitori calificaţi, topul întocmit de Manpower mai cuprinde şoferi, manageri şi operatori de producţie, dar şi muncitori necalificaţi, specialişti IT, personal pentru hoteluri şi restaurante, precum şi contabili.

Cei aflaţi în căutarea unui job nu trebuie să se aştepte însă la salarii foarte mari : majoritatea companiilor are la dispoziţie bugete mai mici decât înainte de criză.

Gândul, care citează studiul scrie că un inginer primeşte între şase sute şi opt sute de euro, un contabil, în jur de trei mii de lei, în timp ce electricienii, zidarii, instalatorii sau sudorii nu sunt ofertaţi cu mai mult de o mie şase sute de lei în acest moment.

Raportul Manpower notează că aceleaşi meserii se căutau şi anul trecut, ba chiar şi în 2007-2008. Şapte meserii din topul românesc se regăsesc şi în cel realizat pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Pe listă se află inginerii, muncitorii calificaţi, reprezentanţii de vânzări şi şoferii, alături de specialiştii IT, contabili şi bucătari.

Liliana Simionescu, despre deficitul de oameni calificaţi în companii.