Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza se adânceşte în Portugalia, după demisia premierului

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

UE ar putea ajuta financiar Portugalia, dacă va fi nevoie. Premierul portughez, Jose Socrates a demisionat, după ce Parlamentul a respins noul său program de austeritate, menit "să garanteze" reechilibrarea finanţelor publice şi să evite un apel la ajutor extern.

Practic, demisia lui Jose Socrates creşte probabilitatea solicitării unui sprijin financiar european pentru Portugalia. Liderii Opoziţiei speră ca acest scenariu să nu se întâmple.

Şeful Partidului Social Democrat, Pedro Passos Coelho a declarat joi, 24 martie, că speră ca Portugalia să poată evita recurgerea la un plan de ajutor financiar, precum cele din Grecia şi Irlanda.

Uniunea Europeană este "gata să intervină" pentru a ajuta financiar Portugalia, dacă va exista o cerere în acest sens, a spus joi ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders, potrivit AFP.

Pentru Portugalia, ale cărei finanţe publice sunt într-o stare precară, demisia premierului Jose Socrates nu putea veni într-un moment mai prost. Demisia sa reprezintă încă un pas către un pachet de salvare destinat Portugaliei, a declarat un analist de la Commerzbank Londra, citat de Bloomberg. El a adăugat că posibilitatea intrării în incapacitate de plată a unui stat cu probleme din zona euro nu este exclusă.

Demisia premierului ar putea duce la scăderea valorii monedei europene în faţa celei americane, avertizează şi dealerii băncilor străine.

Summit-ul şefilor de state europene, care are loc joi şi vineri la Bruxelles ar putea da un semnal în privinţa intenţiilor cu privire la Portugalia, unii traderi prognozând un nivel de 1,37 dolari pentru un euro.

De altfel, euro pierdea teren joi dimineaţă, scăzand la 1.40 dolari, ceea ce duce la declinul monedei unice la 1,1%, în numai două zile.

Demisia ar putea creşte şi costurile de îndatorare pentru Guvernul portughez, care trebuie să refinanţeze nouă miliarde de euro până în 15 iunie, lucru la limita imposibilului pentru o ţară aflată în plin climat de neîncredere.