Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Croitoru: Falimentul controlat al Greciei nu este posibil

croitoru-falimentul-controlat-al-greciei-nu-este-posibil.jpg

Lucian Croitoru nu crede în scenariul unui faliment al Greciei.

Eventuala intrare a Greciei în faliment controlat este imposibilă, pentru că nu există un precedent în acest sens şi ar exista "multe efecte negative pentru întreaga zonă". O spune într-un interviu la RFI Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Lucian Croitoru crede că liderii europeni nu vor permite falimentul Greciei. "Nu cred că liderii europeni vor permite ca Grecia să fie de facto şi de jure în faliment. Cred că vor găsi soluţiile pentru a o ajuta să evite acest moment din punct de vedere tehnic. Vor face acest lucru, pentru că însăşi soarta euro depinde de această acţiune. Deci momentele sunt dificile, dar cred că vor fi trecute", spune consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

Lucian Croitoru declară că un default controlat al Greciei nu este posibil: "S-a vorbit foarte mult de un default controlat. Adevărul este că nu avem experienţă la nivel planetar în legătură cu un default controlat, sunt foarte multe aspecte care sunt implicate, inclusiv legale, dar şi economice. Multe lucruri nu pot fi anticipate în detaliu şi nu cred că pot fi controlate, astfel încât ar putea produce o contagiune, multe efecte negative pentru întreaga zonă. Defaultul controlat va rămâne doar o discuţie, nu cred că se va întâmpla în practică (…). Nu cred că se poate, ăsta e adevărul, nu există un precedent".

În opinia lui Lucian Croitoru, "Grecia este o ţară cu un PIB suficient de mare ca să fie considerată "too big to fail", adică prea mare ca să fie lăsată să dea faliment".

 

Băncile ar suferi în cazul unui faliment al Greciei

 

Consilierul guvernatorului BNR crede că "sunt multe entităţi bancare expuse faţă de Grecia. În principal, aceste entităţi sunt din Germania, Franţa, Marea Britanie. Aceste bănci vor întâmpina dificultăţi mari!".

"Contagiunea poate veni pe multe canale către toate entităţile vecine, dar poate să se extindă şi la nivel mondial", precizează Lucian Croitoru.

 

Sistemul bancar din România este "solvabil"

 

Sistemul bancar din România este "solvabil, bine capitalizat, lichid, face plăţile. Băncile din România au acumulat anumite credite neperformante, aceasta-i vestea negativă, dar vestea pozitivă este că au avut reglementări care le-au cerut să facă provizioane la niveluri adecvate, astfel încât acest lucru nu constituie o problemă pentru public", afirmă Lucian Croitoru.

El crede că eventualele probleme ale băncilor-mamă nu vor fi transferate entităţilor româneşti: "Băncile străine care sunt aici, cele din Grecia, la ele mă refer,  sunt entităţi româneşti, sunt profitabile, sunt bine capitalizate şi lichide. Nu înseamnă că nu vor avea anumite probleme, dar le vor putea rezolva. Bineînţeles că nu vor mai primi aceleaşi cantităţi de linii de credit de la băncile-mamă, care eventual ar avea dificultăţi, dar au fost pregătite şi şi-au luat măsuri suficiente pentru a face faţă. Dacă eventual nu ar face faţă, avem şi noi la banca centrală planuri de rezervă, ale căror detalii bineînţeles că nu le spun, dar sunt acolo".

 
Lucian Croitoru, intervievat de Cosmin Ruscior, despre falimentul Greciei şi criza datoriilor din zona euro