Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum au primit spaniolii austeritatea

madrid.jpg

Cum au primit spaniolii austeritatea. REUTERS/Andrea Comas

Agresiva politică de austeritate a premierului Mariano Rajoy care și-a epuizat  miercuri ultimul capitol  în plenul Congresului Deputaților prin anunțarea unui set de 32 măsuri, menit să aducă un aport pozitiv de 65 miliarde de euro  în urmatorele doua exerciții bugetare,  a dus la radicalizarea societății spaniole.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Pe de o parte satisfacție și încurajări din parte autorităților comunitare și a mediilor antreprenoriale, iar pe de altă parte proteste  spontane din partea sindicatelor și a diferitelor grupuri  socio-profesionle care își văd pus în pericol statutul  socio-economic. 

Comisia Europeană  a salutat  noile măsuri  de ajustare bugetară anunţate de  prim-ministrul, Mariano Rajoy,  și le consideră  un "pas important" pentru  atingerea obiectivului de deficit din acest an, care a fost relaxat din nou  la 6.3%. 

"Salutăm  noile măsuri fiscale anunțe de către guvernul spaniol, la numai o zi după ce Consiliul Miniştrilor de Finanțe și-a revizuit recomandările de deficit în ceea ce perivește Spania.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene  pentru afaceri economice şi monetare, Simon O'Connor.

Atitudini radical diferite din partea funcționarilor publici, la prima vedere cei mai afectați,  prin reducerea salariilor și a creșterii programului de lucru, care  au protestat spontan, ieșind pe străzi în mai  multe  orașe ale Spanie , iar sindicatele din branșă au convocat manifestații de protest pentru maine, 13 iulie în toată țara. 

Ieri noapte în urma protestului minerilor, care au marțăluit pe străzile Madridului coagulând nemulțumirea si frustrarea sociala, mii de persoane care au ieșit pentru ai intâmpina și a-și manifesta solidaritatea au continuat protestele și s-au îndreptat spre ”Plaza  de Sol”, unde  au avut loc confruntări violente  între forțele de ordine și grupări anarhiste, conform rapoartelor poliției. În urma acestor incidente peste 70 de persoane au avut nevoie de asistență medicală și 18 protestatari, dintre care 2 mineri, au fost arestați.  

De asemenea, proteste  si reacții vehemente din partea   marile centrale sindicale, care au convocat  o mobilizare de proporții  pentru 18 iulie, pentru a protesta contra drasticelor măsuri și deja amenință cu organizarea unei noi greve generale în primele zile ale lunii septembrie, iar Fernández Toxo, un important lider sindical, a cerut Guvernului să supună noul plan de usteritate unei consultări populare.

Între timp si opoziția socialistă și-a radicalizat discursul, dupaă ce a dat senzația că sprijină măsurile premierul Mariano Rajoy. Deși este de acord cu nevoia de reformă, Alfredo Pérez Rubalcaba, liderul socialist, a ținut să reproșeze guvernului faptul ca a promovat o lege de amnistie fiscală, favorizând marile averi, aruncând în schimb costul crizei financiare  în spatele păturilor sociale defavorizate deja de criza.

 În cursul acestei după-amiezi ministrul de finanțe, Cristobal Montoro,  în cadrul Consiliului de Politică Fiscală s-a întâlni cu responsabilii de finanțe din regiunile autonome, pentru  transmite mai deparate către guvernele locale  presiunea  austerității bugetare. Autoritățile regionale gestionează costul unor sectoare importante precum  sănătatea, învățământul și justiția, iar guvernul central le-a fixat deja pentru anul viitor un plafon de deficit de doar 0,7%.

Mâine în cadrul ședinței de guvern  vor fi aprobate o mare parte a reformelor anunțate, dintre care unele măsuri vor fi de aplicare imediată, precum creșterea TVA-ului care poate fi adăugat prețurilor începând de duminică sau luni.