Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum mă las de fumat ?

tigara-barbat-tigara-aprinsa-gura-20101118150439.jpg

Ziua Naţională fără Tutun, în a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Fumătorii din România au un deficit educaţional, atunci când spun că nu vor face cancer din cauza ţigărilor. Iată ce declară la RFI preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, în contextul în care joi, 18 noiembrie este marcată Ziua Naţională fără Tutun.

Fumătorii din România au un deficit educaţional, atunci când spun că nu vor face cancer din cauza ţigărilor. Iată ce declară la RFI preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan (audio), în contextul în care joi, 18 noiembrie este marcată Ziua Naţională fără Tutun.

"Sunt nişte sloganuri, care funcţionează nu numai în România, ci în multe alte ţări, în care în general fumătorul funcţionează pe principiul "mie nu mi se va întâmpla" sau veţi auzi foarte des "bunicul a fumat până la 90 de ani şi nu a avut nimic". Deci e un deficit educaţional. Sunt foarte puţine boli care sunt cunoscute legate de fumat, iar când e vorba de cancer, acest lucru nu schimbă imaginea de nealterare a organismului de către fumat la un tânăr", explică Mihălţan.

Peste 13 mii de români au primit tratament gratuit până la 1 noiembrie, în cadrul programului "Stop fumat", pentru care, în 2010, au fost alocate mai mult de cinci milioane de lei, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient, pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei, precizează specialiştii în domeniu.

Persoanele care doresc să renunţe la fumat pot apela Tel Verde Stop fumat - 08008STOPFUMAT - pentru a afla unde este cel mai apropiat medic, care îl poate ajuta să se lase de ţigări.

 
Florin Mihălţan, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre fumat.