Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne ferim de caniculă ?

canicula-un-tip-se-sterge-sudoare-fata-20100611134758.jpg

Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de caniculă.

Vreme din ce în ce mai caldă în acest week-end. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume lichide. Medicii le recomandă românilor ca în fiecare zi să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete : pepene galben sau roşu, prune, castraveţi şi roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Vreme din ce în ce mai caldă în acest week-end. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi să consume lichide.

Medicii le recomandă românilor ca în fiecare zi să consume cât mai multe fructe şi legume proaspete : pepene galben sau roşu, prune, castraveţi şi roşii, pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă.

Pe timpul zilelor de caniculă trebuie să evitaţi consumul de alcool şi cafea, inclusiv bere sau vin, pentru că acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, spun medicii.

În cazul persoanelor care trebuie să stea în soare la orele amiezii, medicii le recomandă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, susţin medicii. Astfel, ei trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer.

De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori cer acest lucru, precizează Ministerul Sănătăţii.

Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Acestea trebuie să aibă în casă o temperatură corespunzătoare, să consume apă plată sau ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă.

De asemenea, vârstnicii trebuie să rămână în casă pe perioada caniculei, iar dacă trebuie să iasă din locuinţă, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi să aibă capul acoperit.

 
Liliana Simionescu, despre caniculă.