Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne protejăm de virusul West Nile ?

virus-celule-microscop-poza-alb-negru-20100812153533.jpg

Virusul West Nile a omorât doi oameni în Grecia.

Protejaţi-vă cu responsabilitate de ţânţari ! Este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul West Nile, transmis numai de ţânţari. Alerta oficialităţilor vine în contextul în care două persoane au murit în Grecia şi altele au fost spitalizate în Bulgaria, după ce au luat virusul West Nile. Doctorul Adriana Pistol, de la Institutul pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile spune la RFI că boala este tratabilă.

Protejaţi-vă cu responsabilitate de ţânţari ! Este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul West Nile, transmis numai de ţânţari.

Autorităţile au început o campanie numită popular de desţânţărizare, în zona de sud a Capitalei, pentru a preveni posibila pătrundere a acestora.

Alerta oficialităţilor vine în contextul în care două persoane au murit în Grecia şi altele au fost spitalizate în Bulgaria, după ce au luat virusul West Nile.

Doctorul Adriana Pistol (audio), de la Institutul pentru Supravegherea Bolilor Transmisibile spune la RFI că boala este tratabilă, dar că e obligatorie prezentarea de urgenţă la medic, dacă înţepăturile de ţânţari se asociază cu simptomele bolii.

"Şi noi avem aceste specii de ţânţari pe teritoriul României. Am avut astfel de îmbolnăviri în anii trecuţi. Din păcate, nu există vaccin, care să prevină îmbolnăvirea. Prin urmare, este foarte important să eliminăm posibilitatea de transmitere a bolii, prin protecţia personală, faţă de muşcătura de ţânţar", afirmă Adriana Pistol.

"Simptomele sunt foarte asemănătoare unei viroze şi chiar unei meningite : febră, dureri de cap destul de puternice, sensibilitate la lumină, greaţă şi vărsături, uneori o erupţie pe piele, dureri musculare, dureri articulare", explică medicul.

Ţânţarii au alertat, aşadar, oficialităţile. Zona de sud a Bucureştiului va fi supravegheată de municipalitate, pentru a preveni pătrunderea ţânţarilor posibil purtători ai virusului West Nile.

Primăria a declarat că monitorizează densitatea populaţiilor de ţânţari, în zonele unde este preconizată apariţia lor în număr mare.

La un interval de două săptămâni, în parcuri sunt aplicate tratamente, care în cazul ploilor se reiau.

Ministerul Sănătăţii a informat că în România nu a fost înregistrat anul acesta nici un caz de meningită West Nile, boală transmisă prin înţepătura ţânţarilor, iar după epidemia din 1996 când au fost aproape patru sute de îmbolnăviri, a fost instituit Sistemul Naţional de Supravegere a Infecţiei la Om.

Medicul Adriana Pistol, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre West Nile.