Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va afecta pactul de competitivitate România?

euro-monede-logo-ul-euro.jpg

Sindicatele şi patronatele din România nu par să agreeze pactul european de competitivitate.

Atât sindicatele, cât şi patronatele din România sunt reticente faţă de aplicarea pactului de competitivitate, la care România a aderat de curând. Doru Frănţescu, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă Qvorum a analizat cum a fost perceput în ţară acest pact cunoscut şi sub denumirea de Euro Plus. Doru Frănţescu a participat la seminarul "Te influenţează pactul de competitivitate?", organizat la Cluj de RFI.

"Sindicatele nu sunt de acord cu unele dintre măsurile prevăzute de acest pact, considerând că acestea nu sunt cele mai potrivite pentru momentul actual în care se află România", spune Frănţescu.

Pactul de competitivitate

Doru Frănţescu, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă Qvorum

AscultăDownload

"Este vorba de decuplarea salariilor de la inflaţie şi legarea lor la productivitate, este vorba despre creşterea vârstei de pensionare. Sunt măsuri care nu sunt agreate de o parte a partenerilor sociali şi cărora poate li s-ar fi putut găsi alte alternative. Desigur, întrebarea este dacă în ansamblu pe România o avantajează acest pact, iar răspunsul pe care l-am avut până în momentul de faţă, cel puţin din partea Guvernului, la nivel teoretic, o avantajează", continuă el.

Doru Frănţescu a făcut această declaraţie după seminarul "Te influenţează pactul de competitivitate?", organizat marţi, 12 aprilie, la Cluj, de RFI, în cadrul unui proiect mai larg, Simularea Parlamentului European.

Pactul de competitivitate

Adrian Izvoranu, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România

AscultăDownload

La rândul său, Adrian Izvoranu, reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România consideră că pactul de competitivitate, prin fondul său de coeziune seamănă foarte mult cu modul în care funcţionează Fondul Monetar Internaţional.

"Foarte mare parte din acest document se adresează fondului cu care el se pregăteşte să sprijine financiar ţările aflate în dificultate, mă face să cred că este un FMI mai mic, mai local, mai regional, după aproape aceleaşi reguli, pentru că vedem că acordarea de împrumuturi e condiţionată de observarea atentă şi atunci probabil va fi un FMI mai puţin pretenţios, mai prietenos, mai de-al nostru, mai aproape", declară el.

Adrian Izvoranu a făcut această declaraţie tot în cadrul seminarului organizat la Cluj de RFI România, pe tema pactului de competitivitate.