Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va ajunge România la o rată de absorbţie a fondurilor europene de 20%

centrulccir.jpg

Sediul CCIR

Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu Secţia Comercială a Ambasadei Austriei şi Ambasada Poloniei de la Bucureşti a organizat miercuri 19 octombrie conferinţa cu tema „Depăşirea Impasului în Accesarea Fondurilor Europene – Probleme şi Soluţii”.

Au răspuns invitaţiei adresate de Camera Naţională la un dialog constructiv  privind accelerarea cheltuirii cu eficienţă sporită a fondurilor europene, E.S. dl Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, şefii unor Autorităţi de Management (POS CCE, POS Mediu şi POR), reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, Camere de comerţ judeţene şi bilaterale, societăţi bancare, consultanţi şi beneficiari actuali sau potenţiali – IMM-uri şi companii mari.  

Sistemul Cameral, singura structură coerentă, reprezentativă a mediului de afaceri românesc, este un „partener firesc în orice proiect guvernamental,” a subliniat, vicepreşedintele CCIR, prof. dr Sorin Dimitriu, preşedintele CCI Bucureşti. Acest parteneriat este cu atât mai util cu cât ne aflăm într-un moment de importanţă crucială pentru continuarea finanţării europene în acest exerciţiu financiar, cât şi pentru perioada 2014-2020. De altfel, Sistemul Cameral este profund angajat  în accesarea fondurilor europene, prin consultanţa acordată firmelor, activităţi de formare profesională, dar şi ca aplicant direct, cu peste 150 de proiecte aflate în derulare.

România şi-a propus ca la sfârşitul anului 2012, rata de absorbţie în programele alocate prin politica de coeziune să ajungă la minim 20%, „un obiectiv foarte ambiţios şi dificil de atins, dar minimum necesar pentru evitarea dezangajărilor, adică a pierderiler de fonduri comunitare”. Marea provocare o reprezintă anul 2013, când România va trebui să cheltuiască efectiv 6,7 miliarde euro, a spus ministrul afacerilor europene.

Printre măsurile prioritare asumate în acest scop, amintim remedierea până la 31 octombrie a problemelor identificate de Comisia Europeană privind achiziţiile publice, singura şansă pentru continuarea rambursărilor de la Bruxelles, simplificarea procedurilor  de verificare a cheltuielilor efectuate, realocarea între programe şi între axe a fondurilor neutilizate, identificarea de proiecte mari, de importanţă naţională, cuprinse între 20 şi 60 de milioane euro.

La capitolul cele mai bune practici, a fost prezentat Poloniei, un model de succes privind folosirea eficentă a fondurilor europene. În plină perioadă de recesiune europeană, respectiv în 2009, Polonia a reuşit o creştere economică de 2%, ceea ce a permis majorarea PIB/ locuitor de la 46% la 60%  din media europeană, după cum a arătat doamna Magdalena Bogdziewicz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei la Bucureşti.

Austria, al 2 lea investitor străin în România, cu investiţii de peste 10 miliarde euro în peste 6.000 de companii, rămâne un partener de încredere pentru ţara noastră, a declarat la rândul său, dl Rudolf Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei. Companiile austriece vor continua să-şi extindă expunerea în domeniul industrial, mai ales în energiile verzi,  industria prelucrătoare, dar şi în retail.

Au urmat dezbateri dinamice, prezentări de propuneri şi soluţii de finanţare.

Conferinţa organizată la Palatul Camerei de Comerţ a beneficiat de sprijinul asociaţiilor profesionale ale consultanţilor, CEC Bank, Băncii Comerciale Române, ADUCCO Management, Volksbank, Unicredit Ţiriac Bank, Noerr, Baumit şi TUV Austria.