Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum vor evolua piețele financiare în 2012?

cum-vor-evolua-pietele-financiare-2012.jpeg

Piețele financiare ar putea fi la fel de instabile în 2012, ca în 2011.

Pieţele financiare vor fi probabil la fel de volatile şi în 2012, în aşteptarea unor paşi importanţi ai statelor din zona euro, în sensul întăririi disciplinei financiare. Iată, pe scurt, ce crede Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital.

Dumitru Beze spune la RFI că 2012 ar trebui să-i readucă pe investitori spre economia reală şi să-i îndepărteze de speculaţii, cum au fost acele pariuri pe falimentul unor state europene, extrem de ”la modă” în 2011.

Sper ca deciziile politice şi încrederea care va veni dinspre economiile şi dinspre factorul politic din Europa să limiteze aceste pariuri. Să nu uităm totuşi că pariurile pe falimentul Greciei au avut o etapă în care s-a făcut un haircut voluntar de 50%, deci oarecum ar fi mai bine să investim mai mult şi să pariem mai puţin. Nu cred că banii se fac uşor sau că menirea pieţelor este să parieze pe falimentul unui stat. Totuşi, dacă acel stat nu înţelege că trebuie să se încadreze în veniturile pe care le are şi continuă să cheltuie la nesfârşit şi fără justificare economică, nu există decât soluţia ca acel stat să dea faliment”, declară Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital.

În altă ordine de idei, Dumitru Beze şi-a exprimat speranţa că anul 2012 va dinamiza Bursa de Valori Bucureşti, după decizia Parlamentului de a majora pragul de deţinere a acţiunilor la societăţile de investiţii financiare, aşa numitele SIF-uri.

Este o bună premisă pentru dezvoltarea pieţei de capital. Sperăm, de asemenea, ca lista de privatizări (pe bursă) agreate de FMI şi Comisia Europeană să se întâmple în 2012. Sperăm să crească guvernanţa corporativă şi sperăm ca încet-încet să ducem piaţa de capital din România spre adevăratul ei sens: atragerea de capital pentru investitorii români, care împreună să formeze un parteneriat cu marii investitori de pe piaţa de capital”, spune Dumitru Beze.