Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dacia, Nokia şi Rompetrol în topul exportatorilor

Automobile Dacia, Nokia România, Rompetrol, ArcelorMittal Galaţi şi OMV Petrom au fost, în primele patru luni, principalii exportatori, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români. Primele 100 de firme au realizat 53% din totalul livrărilor pe pieţe externe . Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,8 miliarde euro, de la 8,7 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2009.

Automobile Dacia, Nokia România, Rompetrol, ArcelorMittal Galaţi şi OMV Petrom au fost, în primele patru luni, principalii exportatori, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor Români.

Primele 100 de firme au realizat 53% din totalul livrărilor pe pieţe externe . Astfel, exporturile au totalizat la patru luni 10,8 miliarde euro, de la 8,7 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2009.

Cea mai mare pondere este deţinută de maşini şi echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) şi metale comune şi articole din acestea (11,4%).

Perioada noiembrie 2009-iunie 2010 reprezintă opt luni de creştere şi se poate vorbi de "ieşirea din recesiune a exporturilor", precizeaza asociatia care adauga că în martie şi aprilie 2010 exporturile au fost mai mari chiar şi decât cele realizate în aceleaşi luni de dinaintea crizei.

Dar cum se explica succesul exportatorilor ? în principal prin politica BNR de asigurare a stabilităţii cursului de schimb în palierul 4,1-4,3 lei/euro, explica Şeful asociatiei Mihai Ionescu. În opinia sa, un sprijin important pentru exportatori a venit şi din partea bugetului de stat, prin fondurile de susţinere şi promovare a exporturilor, dar şi de la Eximbank, prin lansarea de noi produse de creditare.

Pe de altă parte, Ionescu apreciază că exporturile au un potenţial mai mare de creştere, dacă Ministerul Finanţelor ar onora la timp cererile de rambursare a TVA şi, de asemenea, dacă ar lărgi aria de rambursare a acestei taxe cu control ulterior la un număr mai mare de firme, dincolo de pragul actual de un milion de euro volum de export anual.

De remarcat ca din cele 100 de companii, doar patru sunt româneşti (Oltchim, Hidroelectrica, Interagro şi Compa Sibiu), restul fiind multinaţionale.

Topul primilor 100 de exportatori din acest an marchează câteva schimbări. Astfel Divizia de la Cluj a companiei finlandeze Nokia a ajuns pe locul 2 depasind Rompetrol sau OMV Petrom, deasemenea producătorii de metale au iesit de pe primele locuri, în timp ce au urcat în top firme din domeniul medicamentelor şi a şantierelor navale.

În topul primilor 100 de exportatori mai sunt incluse companii precum Petrotel-Lukoil, Renault Industrie Roumanie, Honeywell Tehnologies, Continental Automotive Product şi Autoliv România. Pe următoarele poziţii se află Lisa Draxlmayer Autopart Romania, Alro, Daewoo Mangalia, Heavy Industries, Takata-Petri Romania şi Schaeffler România.