Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăianu: Grecia este în faliment organizat. Dacă scapă de sub control, efectele vor fi cataclismice

daianu-grecia-este-faliment-organizat-scapa-control-efectele-vor-fi-cataclismice.jpg

Viitorul premier al Greciei trebuie să inspire încredere, spune Daniel Dăianu.

Viitorul premier al Greciei va trebui să aibă "un dialog bun" cu Occidentul şi "să inspire încredere acasă". Iată ce spune la RFI profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe. El declară că Grecia este în "faliment organizat". Dacă situaţia scapă de sub control, consecinţele vor fi "cataclismice", se teme Dăianu.

Daniel Dăianu crede că "este bine că s-a ajuns la formula unui Guvern de coaliţie" în Grecia. Socialiştii aflaţi la Putere şi principalul partid de dreapta din Opoziţie ar urma să formeze un Guvern de coaliţie, fără Giorgios Papandreou premier.

"Rămâne de văzut cine va conduce acest Guvern. Ar fi de dorit să fie o persoană care poate avea un dialog bun cu liderii Franţei, Germaniei, cu Comisia de la Bruxelles, un om care inspiră încredere însă şi acasă", apreciază fostul ministru român de Finanţe.

În opinia lui Daniel Dăianu, "o mare necunoscută care va opera ca o forţă potrivnică este îmbrăţişarea de către populaţie a austerităţii pe o perioadă nedefinită, însa care foarte probabil, potrivit datelor economiei elene, s-ar întinde pe mulţi ani".

Grecia este în "faliment organizat", declară Daniel Dăianu. "De facto, Grecia este într-o situaţie de faliment organizat. Tăierea valorii nominale a obligaţiunilor suverane la 50% acest lucru reflectă. Important nu atât pentru Grecia, cât pentru zona euro, pentru UE şi pentru pieţele financiare în ansamblu este ca falimentul să nu devină unul dezordonat. Un asemenea deznodământ ar conduce nu la turbulenţe, ci la reîngheţarea pieţelor, cu consecinţe cataclismice pentru sistemele bancare şi pentru funcţionarea economiilor în ansamblu. Eu nu văd cum s-ar putea evita o nouă intrare în recesiune în Europa şi posibil şi în SUA", spune fostul ministru de Finanţe.

 

Este Italia următoarea pe listă?

 

În opinia lui Daniel Dăianu, "Italia este foarte mare. Aceasta este ştirea rea. Italia copleşeşte zona euro! Dar există şi o ştire bună: cel puţin din punct de vedere al deficitului bugetar, Italia nu este printre ţările care stau rău, nu are un deficit bugetar mai mare de 4,5% din PIB. Este drept, are o datorie publică foarte mare. Dar dacă în Italia ar exista un Guvern credibil, nu ar mai fi Silvio Berlusconi… după mine, Silvio Berlusconi este un pasiv atât pentru Italia, cât şi pentru zona euro. Un lider responsabil ar trebui să plece, pentru că e vorba de soarta ţării, de soarta zonei euro, de soarta proiectului european. Eu zic că Papandreou, indiferent de motivele care l-au îndemnat să gândească la un referendum dă dovadă de responsabilitate prin faptul că pleacă. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple în Italia".

Dăianu crede că în Italia lucrurile se pot rezolva mai uşor decât în Grecia: "Italia este copleşitoare prin dimensiune, dar în Italia lucrurile sunt mai uşor de rezolvat decât în Grecia, care rămâne o ţară în faliment organizat, o ţară care va sta în continuare pe perfuzii o lungă perioadă de timp, cu acest pericol care planează asupra economiei europene, ca un faliment dezordonat, dacă lucrurile scapă de sub control, să provoace turbulenţe care ar echivala cu o reîngheţare a pieţelor şi cu efecte dintre cele pe care le-am evocat" .