Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăianu: Să nu invităm recesiunea în România!

daianu-sa-nu-invitam-recesiunea-romania.jpg

Daniel Dăianu atrage atenţia asupra riscului revenirii recesiunii în România.

Fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu, spune într-un interviu la RFI că "dacă se va merge cu o corecţie către un deficit de sub 2%, vom invita recesiunea în România!" în 2012. El mai crede că ar fi o "nerozie", o "prostie" ca România să privatizeze companiile mari din domeniul energiei, care sunt profitabile, aşa cum i-a sugerat FMI.

România este "la remorca economiei europene", declară Daniel Dăianu. "Să sperăm că liderii europeni vor putea să ţină lucrurile sub control", spune fostul ministru de Finanţe, întrebat cum se aşteaptă să evolueze economia românească în 2012.

Daniel Dăianu avertizează asupra riscului de a "invita" recesiunea în România: "Există o relaţie între creşterea economică şi corecţia fiscală din 2012. Dacă se va merge cu o corecţie către un deficit de sub 2%, în opinia mea, noi vom invita recesiunea în România!".

Fostul ministru mai afirmă că ar fi o "prostie" ca România să privatizeze companiile mari din domeniul energiei, care sunt profitabile: "Îmi pare bine că Guvernul nu a cedat sugestiilor, presiunilor FMI, de a privatiza companiile mari din domeniul energiei, care sunt profitabile. Ar fi o prostie! Nu numai în momentul de faţă, este şi o chestiune de principiu aici. Utilităţile publice nu se privatizează pentru că vrea unul sau celălalt, chiar dacă este vorba de finanţatori externi. Din acest punct de vedere, FMI aplică o matrice proprie anilor '80 şi '90".

"Ar trebui să ne trezim şi să mai înţelegem ceva: aceste utilităţi publice, eu vorbesc de cele foarte profitabile, nu de găurile negre, pot să lupte ca politică de stat împotriva abuzurilor poziţiilor dominante pe piaţă, aduc bani foarte buni bugetului public şi este o nerozie să le privatizezi acum, să iei câteva sute de milioane, care nu înseamnă nimic pentru consolidarea fiscală, renunţând de fapt la fluxuri de venituri ani în şir, de acum înainte!", explică Daniel Dăianu.

 
Daniel Dăianu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre recesiunea din România