Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăianu: La toamnă vom avea un nou episod care va tulbura apele

daianu-toamna-vom-avea-un-nou-episod-care-va-tulbura-apele.jpg

Daniel Dăianu se aşteaptă la noi turbulenţe pe pieţele financiare, la toamnă.

Noi turbulenţe ar putea apărea la toamnă pe pieţele financiare, spune la RFI fostul ministru de Finanţe, Daniel Dăianu. De aceea, el sugerează ca FMI şi România să creioneze o strategie de rezervă pentru o situaţie de acest gen, care va avea în prim plan ţări ca Grecia şi Portugalia.

Daniel Dăianu se aşteaptă ca la toamnă să apară un nou episod "care să tulbure apele" în plan financiar.

"Eu mă aştept în toamnă iar să avem un episod care să tulbure apele. Este bine ca cele două părţi (România şi FMI-n.r.) să examineze posibilităţile ca dacă se va menţine tensiunea, ce ar putea să facă România în condiţiile date, întrucât există o prezenţă semnificativă a capitalului din Grecia în sectorul bancar din România. Există şi o proximitate geografică şi pieţele uneori reacţionează şi la aşa ceva", spune fostul ministru de Finanţe.

"Am în vedere ce se poate întâmpla pe pieţele financiare. Eu cred că dacă nu se va mări volumul de resurse puse la dispoziţia Fondului de Salvare, opinia mea este că pieţele vor încerca să testeze din nou modul în care Fondul de Salvare poate să creeze un cordon sanitar în jurul verigilor slabe, să vadă dacă Spania şi Italia într-adevăr sunt protejate. Ei, pentru aşa ceva ai nevoie nu numai de operaţiunile noi pe care le poate face acest Fond, trebuie găsite modalităţi mai clare de a face ca Grecia şi Portugalia să aibă perspective de creştere economică. Poţi să ai o datorie şi de 50% din PIB… dacă nu ai creştere economică, ea se va tot mări şi aceasta este o slăbiciune devenită structurală a Greciei, a Portugaliei, este a Italiei această slăbiciune", explică Daniel Dăianu.

 

Lucrurile "pot scăpa de sub control"

 

"De aceea, teama era extraordinară, dacă cotaţiile obligaţiunilor acestor ţări indică un apetit tot mai scăzut de a fi achiziţionate de eventuali investitori, lucrurile pot scăpa de sub control", avertizează Daniel Dăianu.

Cât despre vizita delegaţiei FMI la Bucureşti în aceste zile, Dăianu spune că problema restructurării companiilor de stat, subliniată în repetate rânduri de experţii Fondului Monetar Internaţional poate fi rezolvată în plan politic: "Sunt companii de stat unde situaţia este foarte grea nu numai din cauza unor erori de conducere, ci şi pentru că acolo se perpetuează o stare de fapt, care are legătură cu clientelismul politic. Aici, decizia politică ar trebui să primeze şi nu interese frecvent de ordin politic".