Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Dăianu: Contextul este deteriorat pentru o majorare a salariilor

Profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, spune la RFI că în prezent contextul este "deteriorat" pentru o majorare a salariilor bugetarilor. El consideră că Guvernul nu poate lua o asemenea măsură "fără a face o analiză foarte temeinică".

Daniel Dăianu spune că nu înţelege a cui este intenţia majorării salariilor, ţinând cont că anunţul a fost făcut de un lider al PDL, Sorin Frunzăverde. "Dacă este să judecăm declaraţia premierului, care a urmat unor declaraţii ale unor lideri ai principalului partid din coaliţia de guvernare, n-aş putea să spun că aceasta-i o intenţie a Guvernului", afirmă fostul ministru de Finanţe.

"Aici nu trebuie să vorbim numai despre salarii, trebuie să vorbim despre cheltuieli bugetare. Este o discuţie foarte unilaterală. Bugetul nu înseamnă numai salarii şi pensii, ci un volum mult mai mare de cheltuieli, înseamnă şi investiţii publice, înseamnă şi achiziţii, înseamnă mai departe eficienţa cheltuirii banului public, pentru că aici România pierde copios, aici se irosesc fonduri mari, înseamnă absorbţia fondurilor europene, întrucât poţi să ai o consolidare a bugetului printr-o diminuare a deficitului, care să nu afecteze nivelul cheltuielilor publice. Ceea ce este neglijat în dezbaterea publică de la noi este acest fapt, că o micşorare a deficitului bugetar şi ca ţintă şi ca execuţie nu înseamnă automat o acţiune pro-ciclică, adică pro-recesionistă a bugetului, dacă reuşeşti să absorbi fonduri europene, să ameliorezi colectarea de taxe şi impozite, care cel puţin să menţină nivelul cheltuielilor publice la cota din anul precedent", explică Daniel Dăianu.

Fostul ministru de Finanţe consideră că în prezent "contextul este deteriorat" pentru o eventuală majorare a salariilor în acest an: "Aşa cum a fost ţinta din 2012 în construcţia bugetului, 1,9%, ea mi s-a păruit foarte îndrăzneaţă, era un pas de consolidare fiscală important, care dacă nu era susţinut de o creştere masivă a absorbţiei fondurilor europene, risca să accentueze, de fapt să anuleze şansele de creştere economică pentru 2012. FMI agrea chiar o cifră puţin mai mare, care să ne permită să rămânem în jur de 3% din PIB cu deficit bugetar ESA. Un deficit puţin mai mare decât 2% ar fi permis şi o uşoară creştere a salariilor bugetarilor în 2012. (…) Ei, acum, contextul este deteriorat. Este mai greu acum să te gândeşti că poţi să recurgi la o asemenea măsură, fără a face o analiză foarte temeinică. Prudenţa lui Emil Boc este de înţeles, mai ales că eu cred că el s-a consultat cu oameni din Banca Naţională, a întrebat, pentru că nu poţi pur şi simplu să faci o declaraţie pe care după câteva zile (…) să o dezavuezi".

Daniel Dăianu mai spune că s-ar fi aşteptat ca anunţul despre majorarea salariilor să fie făcut de premier, nu de un lider al PDL: "M-aş fi aşteptat ca premierul Emil Boc să facă o declaraţie după reuniunea coaliţiei, nu să fie un alt lider al PDL-ului, care să declare că a fost mandatat Emil Boc să negocieze".

 

Coaliţia vrea majorarea salariilor, Boc nu deschide robinetul

 

Premierul Emil Boc a fost mandatat luni de conducerea coaliţiei să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde.

Guvernul va lua în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi o indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică, fără să se angajeze în măsuri populiste, care pot destabiliza ţara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

"Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, dar aceasta nu înseamnă că nu va respecta angajamentele anunţate încă din luna decembrie, dacă există condiţii", spune premierul.

 
Daniel Dăianu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre majorarea salariilor