
Economie
Daniel Dăianu la RFI: Teoriile lui Sargent şi Sims, avertismente în plină criză
thomas-sargent-unul-cei-doi-laureati-ai-premiului-nobel-economie-2011-foto-reuters.jpg

„Thomas Sargent se alătură gânditorilor de frunte ai curentului anticipaţiilor raţionale”, în timp ce „Christopher Sims este cunoscut de econometricieni, este un vârf în acest domeniu”, explică Dăianu. „Ambii fac parte dintr-un teritoriu prestigios al macroeconomiei, ca gândire economică, ca teorie, dar şi ca practică, fiindcă macro-econometria, de fapt, este un instrument de verificare prin metode cantitative a unor ipoteze, dar şi de încercare de explorare a unor scenarii posibile.”
Astfel, Sargent „încearcă să desluşească de ce inflaţia, în mod sistematic, a fost foarte înaltă în America Latină”. Deopotrivă Sargent şi Sims caută în general cauzele hiperinflaţiei, arătând că „o creştere a masei monetare, injecţiile de lichiditate, finalmente duc la inflaţie accelerată”, explică Dăianu.
„Poate că aici este un temei pentru care premiul a fost acordat acestor doi giganţi din lumea economiştilor. Sunt nu puţine voci care consideră că, la un orizont de timp, dacă guvernele nu vor găsi modalităţi să absoarbă din această lichiditate şi, pe fondul «construcţiei» de anticipaţii inflaţioniste, (...) s-ar putea ca după această criză nenorocită, teribilă, ilustrată de implozia producţiei, de şomaj, foarte crescute, o cvasi-stagnare economică se profilează la orizont, să avem şi o inflaţie ridicată din cauza injecţiilor de lichiditate care este posibil să nu poată să fie absorbite de băncile centrale – ele au această misiune, de a menţine sub control masa monetară în economie.” – spune la RFI profesorul de economie Daniel Dăianu.
Analizele lui Sargent privind conduita băncilor centrale rămân valabile, reprezintă o „avertizare asupra Europei, Americii, că ne paşte pericolul inflaţiei înalte în anii ce vin”, mai spune profesorul.