Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Dăianu la RFI: Teoriile lui Sargent şi Sims, avertismente în plină criză

thomas-sargent-unul-cei-doi-laureati-ai-premiului-nobel-economie-2011-foto-reuters.jpg

Thomas Sargent, unul dintre cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Economie 2011. Foto: Reuters

Economiştii americani Thomas Sargent şi Christopher Sims au câştigat Premiul Nobel pentru Economie 2011 pentru progresul înregistrat în cercetarea relaţiilor dintre măsurile de politică economică şi monetară şi impactul lor asupra economiei reale... La RFI, profesorul de economie Daniel Dăianu spune că teoria celor doi, potrivit căreia injecţiile masive de lichiditate pot genera inflaţie, riscă să fie un preambul la o viitoare criză, în condiţiile în care la nivel european tocmai se discută de recapitalizarea băncilor.

Thomas Sargent se alătură gânditorilor de frunte ai curentului anticipaţiilor raţionale”, în timp ce „Christopher Sims este cunoscut de econometricieni, este un vârf în acest domeniu”, explică Dăianu. „Ambii fac parte dintr-un teritoriu prestigios al macroeconomiei, ca gândire economică, ca teorie, dar şi ca practică, fiindcă macro-econometria, de fapt, este un instrument de verificare prin metode cantitative a unor ipoteze, dar şi de încercare de explorare a unor scenarii posibile.

Astfel, Sargent „încearcă să desluşească de ce inflaţia, în mod sistematic, a fost foarte înaltă în America Latină”. Deopotrivă Sargent şi Sims caută în general cauzele hiperinflaţiei, arătând că „o creştere a masei monetare, injecţiile de lichiditate, finalmente duc la inflaţie accelerată”, explică Dăianu.

Poate că aici este un temei pentru care premiul a fost acordat acestor doi giganţi din lumea economiştilor. Sunt nu puţine voci care consideră că, la un orizont de timp, dacă guvernele nu vor găsi modalităţi să absoarbă din această lichiditate şi, pe fondul «construcţiei» de anticipaţii inflaţioniste, (...) s-ar putea ca după această criză nenorocită, teribilă, ilustrată de implozia producţiei, de şomaj, foarte crescute, o cvasi-stagnare economică se profilează la orizont, să avem şi o inflaţie ridicată din cauza injecţiilor de lichiditate care este posibil să nu poată să fie absorbite de băncile centrale – ele au această misiune, de a menţine sub control masa monetară în economie.” – spune la RFI profesorul de economie Daniel Dăianu.

Analizele lui Sargent privind conduita băncilor centrale rămân valabile, reprezintă o „avertizare asupra Europei, Americii, că ne paşte pericolul inflaţiei înalte în anii ce vin”, mai spune profesorul.

 
Daniel Dăianu, intervievat de Lea Berzuc, după decernarea Premiului Nobel pentru Economie 2011