Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Datoria externă a României creşte, pe fondul dobânzilor tot mai mari

download.jpg

Constantin Rudniţchi: "Decât să ieşi pe pieţe la dobânzi mari, mai bine te poţi duce pe acordul cu FMI"

Datoria externă a României a ajuns în octombrie la peste 96 de miliarde de euro, cu aproape patru miliarde şi jumătate de euro mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din datele făcute publice de BNR, mai rezultă că mare parte a împrumuturilor, peste 77%, sunt făcute pe termen mediu şi lung. Pe termen scurt, România ar trebui să restituie peste 22 de miliarde de euro, echivalentul a 22,8% din totalul datoriei externe.

Aceste credite pe termen scurt reprezintă principala problemă, dat fiind că banii sunt tot mai puţini şi tot mai scumpi pe pieţe, explică la RFI analistul economic Constantin Rudniţchi. „Trebuie să fim realişti: indiferent cât de mică e datoria, plata ei poate să aducă o serie de probleme în viitorul apropiat, şi mă refer la anul 2012, pentru că datoria plus deficitul sunt rezultatul unei nevoie de finanţare a statului român şi a investitorilor privaţi şi atragerea de bani noi de pe pieţe este în acest moment extrem de costisitoare. Din acest punct de vedere, e posibil să apelăm anul viitor la bani din acordul preventiv cu FMI, cum spunea zilele trecute consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. E o soluţie, de ce nu? Decât să ieşi pe pieţe la dobânzi mari, mai bine te poţi duce pe acordul cu FMI”, a declarat Constantin Rudniţchi.

Potrivit BNR, datoria externă a României a ajuns la 96,95 miliarde de euro la sfârşitul lunii octombrie, cu 4,49 miliarde de euro mai mult decât la sfârşitul anului trecut. Datoria publică directă, care include împrumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finanţe şi autorităţile locale, a crescut cu aproape 15% în primele zece luni, la 18,55 miliarde de euro, în vreme ce datoria externă garantată public a coborât cu 10,94%, la 1,52 miliarde euro. Datoria externă negarantată public s-a diminuat cu 958 milioane de euro, până la 36,77 miliarde de euro.

Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, care sunt incluse în datoria externă, au ajuns la 8,25 miliarde de euro, în creştere cu 24 milioane de euro faţă de sfârşitul lui 2010. În fine, împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional au crescut de la 9,08 miliarde de euro la 9,72 miliarde de euro.

 
Analistul economic Constantin Rudniţchi, intervievat de Lea Berzuc