
Economie
Datoria externă a României creşte, pe fondul dobânzilor tot mai mari
download.jpg

Aceste credite pe termen scurt reprezintă principala problemă, dat fiind că banii sunt tot mai puţini şi tot mai scumpi pe pieţe, explică la RFI analistul economic Constantin Rudniţchi. „Trebuie să fim realişti: indiferent cât de mică e datoria, plata ei poate să aducă o serie de probleme în viitorul apropiat, şi mă refer la anul 2012, pentru că datoria plus deficitul sunt rezultatul unei nevoie de finanţare a statului român şi a investitorilor privaţi şi atragerea de bani noi de pe pieţe este în acest moment extrem de costisitoare. Din acest punct de vedere, e posibil să apelăm anul viitor la bani din acordul preventiv cu FMI, cum spunea zilele trecute consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. E o soluţie, de ce nu? Decât să ieşi pe pieţe la dobânzi mari, mai bine te poţi duce pe acordul cu FMI”, a declarat Constantin Rudniţchi.
Potrivit BNR, datoria externă a României a ajuns la 96,95 miliarde de euro la sfârşitul lunii octombrie, cu 4,49 miliarde de euro mai mult decât la sfârşitul anului trecut. Datoria publică directă, care include împrumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finanţe şi autorităţile locale, a crescut cu aproape 15% în primele zece luni, la 18,55 miliarde de euro, în vreme ce datoria externă garantată public a coborât cu 10,94%, la 1,52 miliarde euro. Datoria externă negarantată public s-a diminuat cu 958 milioane de euro, până la 36,77 miliarde de euro.
Depozitele pe termen mediu şi lung ale nerezidenţilor, care sunt incluse în datoria externă, au ajuns la 8,25 miliarde de euro, în creştere cu 24 milioane de euro faţă de sfârşitul lui 2010. În fine, împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional au crescut de la 9,08 miliarde de euro la 9,72 miliarde de euro.