Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Datoria Republicii Moldova, separată de cea a Transnistriei

gaze-conducta.jpg

Datoria moldovenilor faţă de Rusia va fi separată de cea a transnistrenilor.

Republica Moldova ar putea scăpa în curând de datoriile Transnistriei pentru gazul rusesc. Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr a declarat că a avut o întrevedere la Moscova cu reprezentanţii Gazprom, care au acceptat să separe datoria Tiraspolului de cea a Chişinăului.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Oficial, datoriile Transnistriei pentru gaz sunt considerate datorii ale Republicii Moldova, chiar dacă autorităţile moldovene nu controlează această regiune separatistă.

Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr a declarat că a ajuns la o înţelegere cu administraţia companiei ruseşti Gazprom, singurul furnizor de gaze naturale în Republica Moldova, care a acceptat să separe datoria Chişinăului de cea a Tiraspolului.

"Vom merge în direcţia separării activelor. Ceea ce există de facto ar trebui să se întâmple de jure. Asta ar însemna că activele industriei de gaze ale MoldovaGaz, care sunt în partea dreaptă a Nistrului vor fi o întreprindere separată şi aceleaşi gazoducte, care sunt pentru moment gestionate de Tiraspoltransgaz vor fi deja la nivel de patrimoniu separate. De fapt, vom avea două întreprinderi în Republica Moldova, cu contracte separate şi în cadrul acestei separări partea transnistreană îşi va prelua şi datoriile", explică ministrul.

Ministrul Economiei a subliniat că această separare nu va fi uşor de realizat, întrucât şi administraţia de la Tiraspol va trebui să o accepte. El a precizat însă că Gazprom s-a angajat să convingă Tiraspolul şi a şi început negocierile în acest sens cu partea transnistreană.

Dar de ce ar accepta Gazpromul, care până nu demult vorbea despre o datorie comună a Republicii Moldova, divizarea acesteia ? Analistul economic, Vlad Bercu crede că "pe de o parte, văzând că datoriile Transnistriei sunt nişte datorii pe care nu le va recupera niciodată, Gazprom acceptă divizarea MoldovaGaz pentru o eventuală iertare a acestor datorii. Evident, aceasta ar fi o decizie mai mult politică decât economică. Ea ar aduce dividende politice şi ştiind relaţia Tiraspolului cu Moscova, ne putem aştepta probabil la un asemenea scenariu".

Transnistria nu a mai plătit nici un ban pentru gazele furnizate de Federaţia Rusă, începând cu 2009. În prezent, datoria ei pentru gazele folosite se cifrează la 2,3 miliarde de dolari, adică aproape cât două bugete anuale ale Republicii Moldova.

Spre deosebire de Tiraspol, Chişinăul datorează Gazpromului de câteva ori mai puţin – 350 de milioane de dolari. Este vorba de o aşa-zisă datorie istorică rămasă, în mare parte, încă de la sfârşitul anilor '90 ai secolului trecut.