Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Discuţii secrete pentru un ajutor financiar destinat Spaniei

discutii-secrete-un-ajutor-financiar-destinat-spaniei.jpg

Criza spaniolă: va cere Madridul un ajutor extern?

Autorităţile UE lucrează în secret la pregătirile pentru un program de salvare a Spaniei şi achiziţii nelimitate de obligaţiuni guvernamentale de către Banca Centrală Europeană. Programul de reforme economice va fi anunţat joia viitoare.

Reformele structurale ale economiei spaniole cerute de mult timp de Bruxelles sunt în centrul discuţiilor purtate de ministrul spaniol de Finanţe, Luis de Guindos, cu oficiali ai Comisiei Europene. Chiar dacă planul nu se axează neapărat pe noi taxe şi reduceri de cheltuieli, Comisia ar putea cere noi măsuri de austeritate în octombrie, pentru atingerea ţintelor de deficit stabilite, declară pentru Financial Times un important oficial european.

Şeful Executivului spaniol, Mariano Rajoy, este reticent să ceară Mecanismului European de Stabilitate cu resurse de 500 de miliarde de euro, să cumpere obligaţiuni ale Spaniei, întrucât se teme că oficialii UE vor pune condiţii prea dure. Spania încearcă de mai multe luni să obţină un ajutor european fără condiţii semnificative, dar a înregistrat progrese reduse în faţa unui grup de state nordice condus de Germania, care cere ca orice program de sprijin să includă termene precise şi monitorizare strictă.

Presiunea este aşteptată să crească din nou la sfârşitul săptămânii următoare, când Guvernul de la Madrid ar trebui să anunţe rezultatele unei analize de trei luni a sistemului bancar spaniol. Până atunci, însă, veştile despre negocierile dintre Guvernul spaniol şi Comisia Europeană au impulsionat investitorii. Pe bursele de la Paris, Frankfurt şi Londra, acţiunile europene au deschis vineri în uşoară creştere faţă de ziua precedentă.