Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dispariţia euro, un scenariu plauzibil?

disparitia-euro-un-scenariu-plauzibil.jpg

Unele companii se pregătesc deja pentru eventualitatea dispariţiei euro.

Unele mari societăţi internaţionale se pregătesc deja pentru o eventuală dispariţie a monedei euro. Dacă acest scenariu părea imposibil acum câteva luni, acum el este "plauzibil", scrie ziarul Le Monde în ultima sa ediţie.

Experţii economici consideră într-adevăr că există acest risc, al prăbuşirii monedei europene, de unde decizia unor mari grupuri de a se adapta deja acestui scenariu. Ele o fac cu toată discreţia, pentru a nu crea şi mai multă panică, după ce liderii zonei euro, prin stângăciile lor, au provocat deja destule îngrijorări.

Dacă unele mari bănci precum Société Générale sau BNP Paribas declară că nici nu se gândesc la scenariul evocat mai sus, firme precum Casino sau Carrefour îşi pun problema viitoarei lor aprovizionări în euro şi în dolari, scrie Le Monde.

Ziarul consideră însă că în umbră, economiştii marilor instituţii financiare pregătesc tot felul de planuri B… Pentru că o eventuală implozie a zonei euro va avea nu numai consecinţe financiare, monetare, economice, sociale, umane, ci şi juridice.

Reflecţii pe această teme ne sunt propuse deja într-o carte, de economistul Jean Pisani-Ferry. Eseul său apărut anul acesta la editura Fayard se intitulează "Trezirea demonilor: criza zonei euro şi cum să ieşim din ea". Potrivit economistului nostru, a analiza o ipoteză nu înseamnă şi a dori materializarea ei.

În Marea Britanie, sectorul financiar concentrat în City nici nu se mai ascunde când analizează ipoteza ieşirii monedei europene de pe scena istoriei. Chiar şi unele sindicate discută despre ceea ce ar însemna un asemenea eveniment. Se dezvoltă aproape şi un frison mediatic în jurul acestui subiect, pentru că se ştie că presa prosperă în special atunci când vorbeşte despre catastrofe.