Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul fraudelor bancare: 33 de persoane reţinute

dosarul-fraudelor-bancare-33-persoane-retinute.jpg

Zeci de persoane au fost reţinute în dosarul fraudei bancare.

Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani. Printre aceştia, vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, dar şi Aurel Şaramet, fost director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. BCR a fost cea care a sesizat DIICOT că a descoperit existenţa unor falsuri în dosarele de credit a patru firme din Călăraşi, Olteniţa şi Bucureşti. Cei câţiva salariaţi ai băncii implicaţi în aceste cazuri au fost concediaţi.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a reţinut 33 de persoane în dosarul fraudelor bancare. Acestea au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Printre cei reţinuţi de DIICOT se numără liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse şi vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel. Altul este Florian Dragoş Diaconescu, fost general în Direcţia de Informaţii Externe, dar şi fraţii Moga, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Aurel Şaramet, care a fost suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Şaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, imediat după miezul nopţii, dar ar urma să fie chemat din nou în perioada următoare.

Joi au fost duse la audieri circa 100 de persoane, printre care şi angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţilor acestora.

Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Activitatea infracţională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de Aurel Şaramet, ca director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, de Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD şi de angajaţi din cadrul Ministerului Economiei, precum Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu.

Liderul grupării infracţionale din dosarul fraudelor bancare este Daniel Ruse, care ar fi coordonat obţinerea creditelor din dosarul fraudelor de 22 de milioane de euro, însuşindu-şi 75% din valoarea acestora. Ruse a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Olteniţa, iar apoi, scrie presa locală, şi-a cumpărat o fermă de porci şi ar fi coordonat obţinerea de credite cu documente false.