Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două zile de dezbatere la RFI România: Mai multă Europa, mai multă încredere

img-9155.jpg

Două zile, două dezbateri: "Un nou tratat? Schimbări urgente cauzate de criză" şi "Mai multă Europă = Pierderea suveranităţii?"

Timp de două zile, emisiunea Profit sau pierdere s-a mutat printre studenţii Academiei de Studii Economice şi cei ai Facultăţii de Ştiinţe Politice. Sub egida RFI România, joi şi vineri s-au derulat în faţa studenţilor, jurnaliştilor şi invitaţilor prezenţi două conferinţe pe teme economice, în cadrul emisiunii Profit sau pierdere. Temele Un nou tratat? Schimbări urgente cauzate de criză şi Mai multă Europă = Pierderea suveranităţii? au fost propuse în contextul în care întreaga Uniune Europeană se confruntă cu cea mai puternică criză de la înfiinţarea ei.

Invitaţii celor două zile de dezbateri au fost:

Ziua 1: Un nou tratat? Schimbări urgente cauzate de criză

În timp ce liderii europeni întruniţi la Bruxelles caută soluţii pentru întărirea monedei europene şi a întregii Uniuni, subiectele punctate în cadrul primei zile de dezbateri, la Academia de Studii Economice, au vizat identificarea posibilelor soluţii pe termen lung, mediu şi scurt pentru depăşirea crizei economice:

  • care sunt taberele şi susţinătorii lor;

  • cum se poate recâştiga încrederea pieţelor financiare;

  • cum se pot conjuga austeritatea cu nevoia de creştere economică.

În acest context, Cristian Pârvulescu a arătat că summitul desfăşurat la Bruxelles este într-adevar crucial pentru că „se vor despărţi apele şi, într-adevăr, cei care au responsabilitate în zona Euro vor trebui să şi-o asume”.

Profesorul Daniel Dăianu crede că această criză din zona Euro nu este generată de o lipsă a voinţei politice ci îşi are originea în lipsa de construcţii fundamentale pentru ca o Uniune monetară să funcţioneze bine. „Introducerea Euro a fost grăbită pentru că a existat o teamă care a erupt în zorii Căderii Zidului Berlinului. Liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei se temeau de Germania reunificată”, a explicat Dăianu.

Cristina Buzaşu, expert europarlamentar, a vorbit pe de-o parte despre ce ar însemna aplicarea unui nou tratat european, iar pe de altă parte dacă modificarea lui ar însemna recâştigarea încrederii pieţelor financiare.

În opinia lui Adrian Mitroi, ceea ce lipseşte Uniunii este compactul fiscal. El crede că „diferenţa de performanţe economice între două entităţi cere abordări diferite, la fel deficitul bugetar de 3% nu merge pe un an, deci desenul politic trebuie să fie mai elastic”.

Ziua 2: Mai multă Europă = Pierderea suveranităţii?

Temele abordate în cea de-a doua zi de dezbateri, la Facultatea de Ştiinţe Politice, au pornit de la concluziile primei zile a Summitului de Iarnă de la Bruxelles, unde s-a vorbit despre un nou tratat de funcţionare a Uniunii, cum va arăta Europa după acest summit, ce se va întâmpla în noua Europă cu statele naţionale, cu suveranitatea lor.

Astfel, europarlamentarul Cristian Preda crede că suntem în situaţia de a avea mai multă Europă, într-adevăr, dar liderii europeni se află în acest moment în faţa unei alegeri şi a amâna această alegere nu înseamnă a rezolva problema. „Vrem o comunitate în care statele membre să fie în poziţii diferite faţă de moneda comună sau vrem o Uniune în care statele să se afle pe picior de egalitate? Ori renunţăm la euro, cu toate costurile aferente, ori condiţionăm prezenţa în Uniune de adoptarea euro, cu alte cuvinte suprapunem zona euro şi dimensiunea politică”. Cristian Preda crede că alegerea este inevitabilă şi, mai devreme sau mai târziu, vom fi cu toţii puşi în situaţia de a face această alegere.

Aurelian Dochia este de părere că întreaga construcţie europeană suferă de un deficit de democraţie pentru că întreg executivul de la nivel european este numit şi nu ales. „Nu e normal ca în momentul de faţă Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy să se întâlnească în spatele uşilor închise şi să ia decizii pentru toată Europa, iar ceilalţi să afle a doua zi şi să spună dacă sunt de acord sau nu. Trebuie ca Uniunea Europeană să fie construită în jurul unui mecanism care să permită în mod normal şi transparent participarea la luarea de decizii”.

La rândul său, expertul europarlamentar Cristina Buzaşu a făcut câteva consideraţii tehnice legate de ceea ce înseamnă noul tratat din punct de vedere al suveranităţii.

Au moderat de-a lungul celor două zile de dezbateri: Constantin Rudniţchi, realizator emisiuni economice RFI România, şi Luca Niculescu, redactor-şef RFI România.