Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Drepturi de autor pentru MP3 playere, iPod-uri şi telefoane performante

200905-12392.jpg

Drepturi de autor pentru MP3 playere, iPod-uri şi telefoane performante

Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de
MP3 playere şi iPod-uri trebuie să plătească drepturi de autor. E vorba
de 0,5% din valoarea în vamă a acestor aparate, potrivit unei decizii a
Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, de MP3 playere şi iPod-uri trebuie să plătească drepturi de autor. E vorba de 0,5% din valoarea în vamă a acestor aparate, potrivit unei decizii a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

ORDA a actualizat lista de suporturi şi aparate pentru care se plăteşte drepturi de autor. Astfel, au fost adăugate pe listă aparate ca : telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare şi magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare încorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder şi HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer, potrivit Mediafax.

Pe lista de suporturi au fost adăugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray şi discurile HD DVD.

Importatorii şi producătorii trebuie să plătească pentru aceste aparate şi suporturi drepturi de autor de 3%, pentru suporturi şi de 0,5%, pentru aparate.

"Deoarece industria IT&C este foarte dinamică, o dată la trei ani se aduce la zi lista de aparate şi suporturi pentru a include ultimele inovaţii în domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobândesc în timp destinaţii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit în ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto şi terminal de intrare pe Internet)", se arată într-un comunicat al Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, care colectează fondurile. (CR - 25 mai 2009;21h)