Economia României respiră artificial

România rămâne în recesiune : anul 2010 s-a încheiat cu un bilanţ negativ, respectiv cu un recul de 1,2% al Produsului Intern Brut. Există însă şi veşti bune : scăderea economică, estimată la 1,9% – 2% de Guvern a fost mai mică, doar pentru că în ultimul trimestru al anului trecut s-a înregistrat un avans al PIB-ului de 0,1 procente.

Profesorul Mircea Coşea, expert în probleme macro-economice spune la RFI că în 2009 şi 2010 au mai fost episoade de relansare, urmate însă de o nouă prăbuşire a PIB-ului.

De această dată însă, sunt semne că România a intrat pe panta creşterii economice.

După avansul uşor din ultimul trimestru al anului trecut, economia României ar putea ieşi din recesiune din punct de vedere tehnic, dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni ale acestui an.

Datele privind evoluţia economiei în 2010 "alimentează puţin optimismul" cu care Guvernul a pornit la drum în acest an, a declarat, marţi, 15 februarie, Andreea Paul Vass, consilier al premierului, la un seminar organizat de Mediafax.

Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru 2011 un avans al Produsului Intern Brut de 1,5%.

România a avut în trimestrul al patrulea al anului trecut cea mai redusă creştere economică din UE, raportat la trimestrul anterior.

Marea Britanie, Portugalia şi Grecia au înregistrat contracţii ale Produsului Intern Brut, potrivit Eurostat. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Bulgaria şi Lituania : câte 1,7%.

 
Mircea Coşea, în dialog cu Lea Berzuc