Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economiile emergente se pun la adăpost de criză

La New Delhi, în India, are loc joi al patrulea summit al ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). O ocazie pentru cei cinci de a-şi întări legăturile, singurul antidot, în opinia lor, pentru a surmonta criza.

A întări legăturile, schimburile comerciale între cele cinci state emergente poate fi un antidot în faţa problemelor economice cu care se confruntă de exemplu Europa.

Trebuie spus că aceste schimburi comerciale sunt deja destul de consistente, dar ele sunt încă departe de ceea ce se putea spera de pe urma unui grup care reuneşte 40% din populaţia lumii. Potenţial de creştere a comerţului există deci, lucru care ar putea relansa şi creşterea economică, în momentul în care economia mondială este mai degrabă inertă.

Pentru a-şi cimenta şi mai bine relaţiile, ţările din BRICS îşi creează joi şi primele instituţii comune: o bancă de investiţii pentru a finanţa proiectele de infrastructură şi dezvoltare ar putea astfel lua naştere sub denumirea de "South-South Bank" sau "BRICS Bank".

"Instituţia ar deveni o unealtă financiară foarte puternică pentru ameliorarea oportunităţilor comerciale şi, de ce nu, o etapă majoră pentru a sprijini Uniunea Europeană în eforturile ei de a surmonta criza financiară", a declarat ministrul brazilian al Comerţului.