Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Economist şef Raiffeisen: “Nu există un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu”

nu-exista-un-anumit-standard-care-sa-spui-rezerva-aur-este-adecvata-nu.jpg

Nu există un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu”

Economistul şef al Raiffeisen Bank România Ionuţ Dumitru explică la RFI că “nu există nici măcar în literatură un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu”. Reacţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu, a pledat, luni, la TVR pentru începerea proiectului Roşia Montană pe motiv că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR. Aurul este o investiţie sigură dar nimeni nu poate spune de cât are nevoie o Bancă Centrală, explică Ionuţ Dumitru.

Rep: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR. Tot şeful statului spunea că România are o rezervă de 103 tone de aur, pe care trebuie să o ridice la 200 de tone. În acest context presedintele spunea “ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă”.  Prin urmare v-aş întreba are nevoie Banca Naţională să-şi dubleze rezervele în aur?

Ionuţ Dumitru: “Că are nevoie sau nu are nevoie nu cred că poate să spună cineva foarte sigur. În niciun caz nu strică să ai o rezervă de aur importantă sau mai mare decât o ai în contextul în care dacă ne uităm în momentul de faţă rezervele internaţionale ale unei Bănci Centrale în ce constau: aur plus valute convertibile. Iar în ceea ce priveşte valutele convertibile, lucrurile sunt destul de incerte: aici discutăm de euro şi dolar, care sunt destul de volatile în ultima perioadă în contextul în care şi zona euro şi SUA se confruntă cu dificultăţi destul de mari.

Deci practic rezervele în aur, mai ales în contextul în care preţul aurului a crescut foarte mult în ultimii ani, sunt evident mai bune decât în valutele convertibile, fără niciun dubiu. Dar nu poţi să…nu există nici măcar în literatură un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu.

Dacă ne uităm la rezerva totală a Băncii Centrale în momentul de faţă, după standardele internaţionale, este chiar peste un nivel considerat adecvat..dar strict referitor la componenta sa de aur nu există anumite standarde la nivel internaţional. Nu strică să ai  o rezervă mai mare în aur, e de o calitate mai bună decât rezerva în valute convertibile dar e greu de spus cât ai nevoie rezervă în aur”.

Rep: În această perioadă, într-adevăr investitorii au preferat să-şi îndrepte atenţia spre aur. Aşa se face că preţul acestuia a atins maxime istorice. Nu întotdeauna însă aurul a atins această valoare. Sunt sigure aceste investiţii pe termen lung şi mai ales în condiţiile în care din punct de vedere ecologic nu este foarte clar cu ce costuri?

Ionuţ Dumitru: Eu nu mă pronunţ asupra oportunităţii proiectului Roşia Montană…În mod cert aurul este o resursă limitată şi epuizabilă până într-un punct. Se ştie foarte clar că resursele care au astfel de caracteristici, au un preţ care are o tendinţă de creştere. Aurul a beneficiat în ultimii ani de contextul internaţional foarte dificil. Se ştie că în vreme de criză investitorii îşi caută refugiul în metale preţioase...

Dar e posibil ca, dacă lucrurile pe pieţele internaţionale se calmează şi trece criza şi lucrurile se aşează la nivel internaţional, să vedem o oarecare corecţie poate şi pe preţul aurului. Nu ştiu cât de mare….În orice caz, tendinţa pe termen lung la preţul aurului rămâne una de creştere”.

Amintim, şeful statului a explicat  la TVR că România are o rezervă de 103 tone de aur, pe care trebuie să o ridice la 200 de tone. În acest context, preşedintele spunea  “ca şef de stat parcă aş vrea să îmi pun ţara în siguranţă!”.

 
Economist şef Raiffeisen: Nu există un anumit standard după care să spui că rezerva în aur este adecvată sau nu”