Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Efectele economice ale scandalului DSK

strauss-kahn-dominique-reuters-tobias-schwarz-files.jpg

Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters/Tobias Schwarz)

Directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, arestat şi inculpat la New York pentru agresiune sexuală, tentativă de viol şi sechestrare de persoane va compărea luni, 16 mai, în faţa unui tribunal american. Ce urmează să se întâmple?

Este nevoie de încuviinţarea judecătorului pentru ca Poliţia să efectueze noi analize, pe care DSK le-a acceptat de bunăvoie. Poliţia din New York a obţinut de altfel un mandat pentru percheziţia corporală şi examinarea hainelor lui Dominique Strauss-Kahn, pentru a depista noi dovezi ADN.

El nu beneficiază de imunitate. Dominique Strauss-Kahn poate primi o pedeapsă de până la 20 de ani  de închisoare, dacă justiţia americană îl declară vinovat de viol. El neagă însă toate acuzaţiile şi va pleda nevinovat, potrivit declaraţiilor avocatului său.

Pe de altă parte, conform contractului, dacă DSK este demis din fruntea FMI înaintea încheierii mandatului, el va primi compensaţii de cel puţin 60% din salariul anual, în valoare de 421 de mii de dolari.

FMI impune angajaţilor să respecte un cod de conduită, care prevede respectarea legilor, dar şi "urmărirea celor mai înalte standarde de comportament etic, în concordanţă cu valori ca integritatea, imparţialitatea sau discreţia".

Între timp, adjunctul lui Dominique Strauss-Khan, John Lipsky preia funcţia de director general în exerciţiu al FMI.

 

Care a  fost reacţia pieţelor după izbucnirea scandalului?

 

Euro s-a depreciat faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni. Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu aproape un dolar, până la 113 dolari/baril. Deprecierea euro a tras în jos de asemenea preţurile aurului şi argintului. Moneda unică europeană ar putea coborî în continuare din cauza incertitudinii privind programele de finanţare externă ale ţărilor de la periferia zonei euro.

 

Cum sunt afectate Grecia şi Portugalia?

 

Analiştii susţin că arestarea lui Dominique Strauss-Kahn nu va afecta un posibil nou ajutor acordat Greciei sau împrumutul acordat Portugaliei. Chiar luni, miniştrii Finanţelor din zona euro vor discuta la Bruxelles pachetul de finanţare externă de la FMI şi UE pentru Portugalia, în valoare de 78 de miliarde de euro, inclusiv condiţiile impuse de Finlanda. Parlamentul de la Helsinki a stabilit că pentru a aviza programul, Lisabona trebuie să ceară creditorilor din mediul privat să-şi menţină expunerea pe datoriile portugheze. Planul trebuie aprobat în unanimitate de miniştrii Finanţelor din Eurogrup.

Oficialii europeni vor exercita presiuni şi asupra Greciei, pentru a obţine promisiunea unor noi măsuri de austeritate, în schimbul aprobării unui nou împrumut de urgenţă.

Scandalul vine într-un moment în care economia mondială se află încă într-un proces de recuperare după criza financiară din 2008, iar Europa se resimte din cauza crizei.

Arestarea şefului Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, sub acuzaţia de agresiune sexuală, inclusiv tentativă de viol aruncă în dezordine nu numai conducerea FMI, ci şi rolul central al instituţiei în programele financiare pentru mai multe state din Europa, consideră Wall Street Journal.

Acuzaţiile, dacă se dovedesc a fi adevărate ar reprezenta o lovitură pentru politica franceză. Dominique Strauss-Kahn era considerat favorit pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, de anul viitor.