Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elveţia, paradisul bancar al afaceriştilor

blejnar-sorin-presedinte-anaf.jpg

Şeful ANAF,Sorin Blejnar

Afaceriştii români au conturi în Elveţia, cu dobânzi imense, pentru care nu plătesc impozit statului român”, a declarat şeful ANAF într-o emisiune difuzată duminică de Pro TV. Sorin Blejnar a mai dezvăluit că are în vedere zeci de astfel de cazuri. ANAF ar fi primit aceste informaţii de la autorităţile fiscale elveţiene.

Toate conturile care se află în această situaţie vor fi impozitate conform legii şi, în plus, cei în cauză vor plăti şi penalizări pentru întârziere de plată, ameninţă Sorin Blejnar:

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a mai precizat că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis la ANAF circa 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în această ţară în perioada 2007-2010.

Elveţia, paradisul bancar al afaceriştilor

Sorin Blejnar, Şef ANAF

AscultăDownload

El spune că respectivele persoane, care ar putea face obiectul verificărilor, nu sunt oameni politici şi nu crede că ele fac parte din topul celor mai bogaţi români.

"Au cont în Elveţia. Nu ştim dacă l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasate din Elveţia la Fiscul din România. Noi am primit de dată recentă aceste informaţii tocmai ca răspuns la preocupărilor noastre permanente de a ne face o bază de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri şi să vedem dacă le-au şi declarat statului român", a explicat Blejnar.

Întrebat ce li se va întâmpla acestor persoane cu conturi în Elveţia, Blejnar a răspuns că, dacă se va constata că nu au plătit impozite pe acele venituri transferate în Elveţia şi nu vor putea demonstra provenienţa acestora, sumele vor fi impozitate cu 16%, la care se vor adăuga şi majorări de întârziere.

"Dacă au o provenienţă normală şi s-a plătit în România impozit pe dividende pe aceşti bani, şi ulterior au fost transferaţi în Elveţia, nu avem niciun fel de problemă. Dacă nu au o provenienţă legală, o să considerăm că sunt fără sursă şi o să-i impozităm cu 16%. Acolo unde vor fi indicii de natură penală, vom sesiza inclusiv Parchetul", a mai spus preşedinele ANAF.

Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, ca persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate să plătească un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.