Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emoţii la Madrid

draghi.jpg

Emoţii la Madrid

Cu o maxima și tensionată expectativă a aşteptat Spania reuniunea Băncii Centrale Europene de astăzi. Presa spaniolă apreciază că măsurile pe care este dispus să le ia Mario Draghi pentru a pune capăt crizei datoriei suverane au conotații transcedentale pentru economia iberică.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Concomitent cu reuniunea BCE și conferința de presă ţinută de Mario Draghi, la Madrid,  premierul spaniol a primit vizita cancelarului german.  În  întâlnirea de astăzi Mariano Rajoy și Angela Merkel au discutat despre posibilele scenarii în care se poate pune capăt crizei datoriei publice, avand ca fond de lucru sprijinul  Băncii Centrale Europene.

Cu multă tensiune și speranță a fost aşteptată reuniunea Băncii Centrale Europene, de unde se ştia că există deja disponibilitate de a sprijini Spania, intervenind pe piaţa secundară de capital prin cumprărea bonurilor de tezaur cu scopul imediat de a reduce exorbitantele dobânzi de finanţare a datoriei publice, ceea ce a confirmat în cele din urmă Mario Draghi.

Vizita cancelarului german la Madrid nu a făcut decât să accentueze caracterul special al acestei zile.  Justificată expectativă, deoarece de concesiile pe care sunt dispuse să le facă cele două părți în acest moment depinde într-o mare măsură viitorul zonei  Euro. Spania, pe de o parte, acceptând un nou plan de intervenție financiară, pas indispensabil pentru a pune capăt crizei datoriei suvrane, iar de cealaltă parte  Germania, care prin suavizarea exigențelor, poate face mai digerabilă contrapartida acestui  sprijin financiar.  Dar, după cum declara premierul Rajoy în conferinţa de presă ținută imediat în urma întâlnirii, “de asemenea trebuie luate măsuri care să disipeze orice incertitudine în ceea ce privește viitorul monedei comune”. 

Dezvăluirile  conferinţei  de presă care a urmat după întâlnire nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor, declaraţiile celor doi au fost învăluite într-un pronunţat formalism şi dominate de o oarecare crispare. Atât premierul spaniol cât şi cancelarul german şi-au reiterat sprijinul şi angajamentul faţă de proiectul monedei comune. Cancelarul german a ţinut să aprecieze reformele facute de omologul sau  spaniol dar a cerut rabdare, “pentru că sunt măsuri al căror rezultat se va vedea în timp”.

Atunci cand li s-a cerut să aprecieze măsurile pe care le-a anunţat Mario Darghi, Angela Merkel s-a rezumat în a aminti că în acest moment “Spania și celelalte țări, care sunt vizate de măsurile de sprijin ale BCE, ar trebui să se concentreze în a-şi face temele, adică să facă faţă exigentelor pe care pe va presupune acest sprijin.

Merkel de asemenea s-a arătat îngrijorată de crescuta aversiune care există în Spania faţă de politica Germaniei: "Aş vrea ca Spania să aibă o imagine realistă a Germaniei (...) Nici o țară nu dorește să impună reforme dureroase alteia, dar dacă nu facem aceste reforme nu vom putea creşte competitivitatea produselor europene în economia mondială”.

Întâlnirea celor doi lideri a fost prefaţată de reuniunea forumului oamenilor de afaceri din Spania și Germania în care ministrul economiei, Luis de Guindos, a ținut să readucă aminte asistenței că Spania schimbă acum ceea ce Germania a făcut în urmă cu zece ani, adică: “reformează  piața muncii,  introduce noi reguli care să asigure o competitivitate economică reală sau  restructurează profund legislaţia financiară”. În cele din urmă lucrările acestei reuniuni s-au încheiat cu discursurile celor doi.

Revenind la întâlnirea dintre premierul spaniol şi cancelarul german, ar fi interesant de trecut în revistă istoricul scurt dar sinuos al acestei relații politice. Încă de la începutul mandatului său Mariano Rajoy a încercat să se vândă ca un aliat loial al Angelei Merkel, susţinând fără rezerve pozițiile acesteia şi căutând sprijin doar în bunăvoința cancelariei de la Berlin. Dar totul a început să se schimbe odată cu recrudescența crizei datoriei suverane, când cancelarul german a forțat executivul de la Madrid să apeleze la o intervenție financiară pentru a-și salva sistemul bancar.

În acelaşi moment s-a schimbat conducerea de la Palatul Elysee, iar premierul spaniol şi-a redirecţionat brusc strategia căutând sprijin în cancelariile de la Paris şi Roma. Socialiştii François Hollande şi Mario Monti au devenit noii prieteni ai conservatorului Mariano Rajoy, iar în ceea ce priveşte fidelitatea pentru Angela Merkel a fost inlocuită cu  o uşoară dar crescânda reticenţă, deoarece Berinul se pare că a devenit locul unde se croiesc măsurile de austeritate pe care trebuie să le implementeze executivul spaniol în schimbul consistentului sprijin financiar.

La rândul lui, mediul politic german, la nivel oficial sau în particular, nu a încetat sa aducă critici premierului spaniol, apreciind că executivul de la Madrid duce o politică indecisă şi lipsită de obiective clare.