Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Epoca Rajoy, marcată de tăieri

madrid-manif432.jpg

(Photo : AFP)

Deși abia la început, epoca lui Mariano Rajoy se remarcă printr-o acută reducere a cheltuielilor publice și sărăcire a populației. Rectificările bugetare succesive ale cabinetului conservator însumează în doar 8 luni de guvernare ajustări care deja au depașit 170 de miliarde de euro.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

O impresionantă sumă pe care Mariano Rajoy trebuie sa o elimine din bilanțul bugetului statului, prin reducerea cheltuielior publice și creșterea impozitelor sau a taxelor.

Cea mai impresionantă reduere a cheltuielilor publice anunțată la începutul lunii iunie, care  presupunea o reducere de peste 65 de miliarde de euro a rămas  un record desuet,  pentru că premierul spaniol a trebuit să anticipeze noile exigențe ale autorităților comunitare și să trimită un nou plan de rectificări bugetare, prin care se angaja la noi și dureroase măsuri de austeritate.

La începutul lunii august executivul de la Madrid prezenta la Bruxelles anteproiectul de buget pentru anul 2013 și 2014, prin care suma de 65 de miliarde crescuse deja la aproape 103 miliarde de euro. Mariano Rajoy trebuia să garanteze partenerilor europeni că nu va depăși în anul 2013 plafonul de deficit de 3%, iar pentru Bruxelles deja nu mai sunt de-ajuns angajamentele verbale, Comisia Europeana vrea să vadă negru pe alb, că Spania este decisă să-și respecte promisiunile.

Până în acest moment bilantul celor 8 luni de guvernare contabilizează ajustări de peste 173 miliarde de euro, în care de asemenea intră rectificările de la inceputul anului, pentru actualul exercițiu financiar, precum  și economiile realizate din plafonul de deficit impuse  comunităților autonome, deficit, care trebuie să reamintesc,  anul viitor va fi de doar 1%. Un aport pozitiv la bugetul de stat de 173 de miliarde care trebuie să provină dintr-o reducere a cheltuielior cu peste 100 miliarde și un plus de 70 de miliarde rezultat din creșterea taxelor și a impozitelor. 

Cifre astronomice dacă este să comparăm cu mșsurile de austeritate impuse de guvernul anterior al socialistului Zapatero, care presupuneau o reducere anuală de doar 15 miliarde. Cabinetul conservator face eforturi consistente, apreciate de autoritățile comunitare ca fiid măsuri curajoase, dar criticate aici ca fiind măsuri cu caracter dogmatic,  luate în umbra profundei recesiuni economice.

Cu riscul de  a obosi, prin repetare unor știri, aș spune aproape stereotipe, ar fi de aminit faptul că guvernul premierului Mariano Rajoy continuă să înregistreze succesive recorduri negative în mai toți indicatorii economici. Într-un raport recent, Banca Centrală Europeană publică alarmante cifre cu privire la scurgerea  de capital din băncile spaniole.

Sistemul bancar se confruntă cu cea mai importantă fugă de capital din istoria democratică a Spaniei, întrecând cu mult cea mai neagră cifră  atinsă în anul 1997. Conform datelor Bancii Centrale, în luna iulie au fost retrase din băncile spaniole peste 74 miliarde de euro, față de doar 33 de miliarde în luna mai, când a izbucnit scandalul Bankia, moment in care deja se vorbea de tendințe si recorduri istorice.