Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eşec în listarea la bursă a Nuclearelectrica

Selectarea unui intermediar pentru vânzarea unui pachet de acţiuni la Nuclearelectrica a fost întreruptă, deoarece nimeni nu s-a arătat interesat. Procesul, care ar fi trebuit să se încheie luna aceasta, va fi reluat cât de curând.

Dar de ce acest dezinteres? Brokerul Adrian Simionescu spune la RFI că factorul politic a jucat destul de mult: declaraţiile care au pus sub semnul întrebării unele privatizări i-au descurajat pe investitori. Aceştia sunt însă în general reticenţi în privinţa investiţiilor în domeniul nuclear, a cărui dezvoltare a fost pusă la îndoială după accidentul de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima.

"Este adevărat că energia nucleară este încă ieftină, încă avantajoasă. Nu este uşor să renunţi la ea, pentru că au fost făcute investiţii foarte mari, iar consumul de energie este în continuare ridicat şi se aşteaptă să fie şi mai mare, dar statele, treptat, treptat, caută soluţii pentru a renunţa la nuclear, din cauza pericolelor", explică Adrian Simionescu.

Listare Nuclearelectrica

Adrian Simionescu, broker

AscultăDownload

În fine, brokerul mai spune că nici momentul nu a fost bine ales: "Criza din Europa, reticenţa investitorilor fac practic ca mulţi dintre cei care ar fi putut să participe (la procesul de listare) să stea să aştepte, pentru că un eşec nu este de dorit de niciuna dintre părţi", a explicat Adrian Simionescu.

Vă reamintim, Nuclearelectrica a anunţat în aprilie că aşteaptă până pe 21 mai oferte de la brokerii interesaţi să asiste listarea producătorului de electricitate la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă publică primară, care prevede vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile Nuclearelectrica, proces care are ca termen de finalizare luna octombrie, conform angajamentelor luate faţă de Fondul Monetar Internaţional.

Nuclearelectrica are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar valoarea nominală a unei acţiuni este de 10 lei. Statul deţine prin Ministerul Economiei 90,27% din acţiunile companiei, diferenţa de titluri fiind în posesia Fondului Proprietatea.

Nuclearelectrica produce, prin cele două reactoare de la Cernavodă, aproximativ 18% din energia electrică la nivel naţional.