
Economie
Estonia pariază pe euro
estonia-euro.png

Un milion 300 de mii de estonieni s-au regăsit sâmbătă în buzunar cu euro. "Pentru zona euro, evenimentul reprezintă un pas mic, pentru Estonia este însă unul uriaş" a declarat şeful guvernului de la Tallinn parafrazându-l pe Neil Armstrong, primul om care a pus piciorul pe lună. Turbulenţele care au zdruncinat zona euro în ultimele luni nu i-au influenţat deloc pe liderii estonieni. Nu la fel de entuziaşti au rămas şi cetăţenii fostei republici sovietice.
Potrivit ultimelor 4 sondaje realizate la sfârşitul anului trecut, doar o majoritate subţire - 52 la sută - din populaţie mai aprecia această aderare la euro sinonimă pentru mulţi cu o scumpire a preţurilor.
E adevărat că printre opozanţii la moneda unică europeană, se află şi mulţi nostalgici ai coroanei naţionale, simbol al independenţei faţă de Uniunea Sovietică, monedă ce a înlocuit rubla în 1992 dată de la care coroana a fost mai întâi ancorată la marca germană si apoi, începând cu 1999, la euro.
Cu alte cuvinte, ce se întâmplă acum nu e decât o continuare logică a unui proces debutat în 1991 odată cu recăpătarea independenţei şi a aderării în 2004 la Uniunea Europeană. Spre deosebire de Lituania, care şi-a ratat intrarea în zona euro în 2007 din cazua unei zecimi de punct de inflaţie mai mult decât prevedea Bruxelles-ul, Estonia respectă întocmai criteriile zise de la Maastricht. Economia micutului stat ar trebui chiar să-i facă să roşească pe mai marii Uniunii.
În 2009, Estonia a afişat un deficit de 1,7% din PIB, mult sub pragul de 3 procente impus de textele europene. Cât despre datoria ţării ea este de 7,2%, foarte, foarte mult sub pragul maxim de 60 de procente impus de aceleaşi criterii de la Maastricht. Cu alte cuvinte, Estonia este de departe cea mai resepctuoasă ţară din cele 17 câte numără zona euro dar şi cea mai săracă cu un PIB pe cap de locuitor de doar 10.350 de euro.
Loviţi din plin de criza economică mondială, confruntaţi cu o cură de austeritate foarte severă şi un şomaj de 14 la sută, balticii reuşesc totusi e un an de zile să iasă trepatt la liman gratie reluării comertului mondial. În acest context, guvernul de la Tallinn mizează pe moneda euro ca să-şi dopeze schimburile şi să atragă noi investitori. În plus, odată ancoraţi la euro, estonienii au eliminat definitiv orice risc de devalorizare şi şi-au pus investiţiile în siguranţă. Trebuie precizat că mai toate creditele erau şi rămân deci făcute în moneda unică europeană.
Rămâne de văzut acum dacă aderarea Estoniei la zona euro va servi drept exemplu -motor- şi altor state estice. Nimic nu-i sigur având în vedere că Polonia,, singura ţară din regiune care a scăpat de recesiune, şi-a amânat deja aderarea pentru 2015, o aderare iniţială prevăzută anul viitor.