Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Euro este ireversibil spune Mario Draghi audiat de PE

Noul an va aduce o mai bună disciplină bugetară, crede preşedintele BCE, Mario Draghi, audiat luni 19 decembrie de deputaţii europeni. În opinia sa, euro este ireversibil şi indestructibil iar BCE îşi va păstra ca şi până acum independenţa faţă de voinţa politică a statelor care au adoptat moneda unică.

 

Unde se află acum zona euro ? Este ea pe cale de a se prăbuşi ? Sau îşi revine încet-încet după o lungă şi gravă boală ? Iată întrebările care i-au fost puse încă de la început lui Mario Draghi de către membrii Comisiei pentru afaceri economice a Parlamentului European.

« Nu mă îndoiesc de forţa, durabilitatea şi ireversibilitatea monedei unice », a răspuns Draghi. Speculaţiile morbide, cum a numit el anunţurile făcute de agenţiile de notaţie trebuie relativizate, mai crede Draghi. 

Ani de zile, rata dobânzilor pentru împrumuturile externe ale statelor au fost mai mari sau mai mici fără ca acest element să intre în analiza riscului realizată de agenţiile de notaţie, a explicat el. Dintr-o dată însă acesta a devenit un criteriu primordial care a dus între altele la criza economiei italiene.  

Răspunsul se găseşte în criza financiară americană pe care agenţiile nu au anticipat-o…Draghi a explicat  că aşa cum agenţiile de notaţie nu au văzut fragilitatea băncii Lehnman Brothers în 2008 şi nici insecuritatea economiilor europene în acel moment , iar acum această insecuritate este exagerată. 

Preşedinte BCE era totuşi ezitant şi se exprimă cu o oarecare dificultate, poate pentru că nu vorbea liber ci citea texte pregătite, în majoritatea timpului. El a făcut şi un bilanţ al pieţelor pentru ultimele luni. Analiza, tehnică şi prea detaliată nu reprezintă un interes real pentru public dar ea a furnizat deputaţilor materie de reflexie.  Dar unii deputaţi au contestat utilitatea pachetului fiscal, al pactului bugetar agreat de majoritatea liderilor europeni în 9 decembrie, care jucând mult pe cartea austerităţii,  nu ajută creşterea economică .

Pentru Mario Draghi, măsurile de austeritate sunt însă de neconturnat. Pentru el, procesul ar trebui să se petreacă în două etape. Recâştigarea încrederii pieţelor şi a consumatorilor se poate face prin unele elementele ale pactului bugetar. Vor urma apoi reformele structurale la nivelul statelor membre şi ele vor ajuta creşterea economică.

Pactul bugetar nu a fost agreat decât în linii generale în 9 decembrie. Acum experţi europeni se reunesc la Bruxelles şi încearcă să-l aştearnă pe hârtie.

Parlamentul European a cerut să fie asociat acestui proces de redactare şi el va fi reprezentat la masa experţilor prin liderul liberalilor europeni Guy Verhofstadt, prin deputatul german de centru dreapta Elmar Brok şi prin socialistul Roberto Gualtieri. 

În martie acest text va trebui semnat de un minim 9 state membre pentru ca el să intre în vigoare.